Devlet engelli bir vatandaşı için ÖTV muafiyeti uygulasa maddi olarak kaybı ne olur?
Gelin birazda bunun analizini yapalım.
Otomobil alacak maddi gücü sahip çok sınırlı sayıdaki engelli kişiler düşünelimki ortalama olarak 10 yılda bir ÖTV muafiyetli otomobil alsınlar/otomobillerini yenilesinler.
10 yılda bir yenilecek bu otomobillerden dolayı devlete ödenmeyen ÖTV miktarı ortalama 5000 ytl varsayalım.
Diyelimki devlet her 10 yılda bir satın alınacak ÖTV muafiyetli bir araçtan 5000 YTL zarar ediyor. Bir yıllık zararı ise 5000 YTL/10 yıl=500 YTL dir.
Yani Engelli bir kişinin (ki zaten çok sınırlı sayıda engelli vatandaşımız otomobil alabilecek maddi güce sahip) devlete bir yıllık zararı toplam 500 YTL civarındadır.
Peki bu 500 YTL çok büyük bir rakammı? Hükümet sürekli olarak engelli vatandaşının arkasında olduğunu, ona yardım etmek istediğini söyleyip durmaktadır. Ama gelin görünki 500 YTL lik bir indirimi Engelli vatandaşına hak görmemektedir.
Şimdi konuya birde başka açıdan bakalım.
Engelli olmayan bir şahıs 500 metre-1 km arasındaki bir mesafeyi otomobiline ihtiyacı olmadan yürüyerek gidebilmekteyken Engelli bir vatandaş bu mesafeyide arabasıyla gitmek durumundadır. Bu durumda engelli insanlar normal insanların harcama yapmadan yürüyeceği bu mesafeyi otomobilleriyle gittiklerinden ekstra yakıt parası harcamaktadırlar diyebiliriz.
Ülkede yakıta verilen paranın %70-80 nin vergi olarak devletin kasasına gittiğini düşünecek olursak demekki engelli bir kişi devletten aldığı yıllık 500 YTL lik vergi indirimini, ödediği ekstra yakıt parasındaki yüksek vergiden dolayı zaten devlete geri ödemektedir.
Hükümetin iş başına gelir gelmez yaptığı ilk icraatlerden biri Engellilerin ÖTV muafiyetini iptal etmesi oldu. Hadi bunu devletin maddi durumunun iyi olmadığına, vergi kaybına tahammülü olmadığına sayalım şimdilik. Ama iyide devletin o kadar masrafı ve israfı dururken iş kala kala devletin çokta kaybı olmadığı engellilerin ÖTV muafiyetini iptal etmeyemi kaldı? Oysa devlet ve millet olarak önüne geçmemiz gereken o kadar çok vergi kayıpları, israflar ve gereksiz masraflarımız varki.
Örnek: Bilindiği üzere Türkiye enerji ihtiyacının hemen hemen bütününü dışardan satın almaktadır. Türkiyede kişi başına tüketilen enerji miktarının yıllık en az 600 YTL ve bunun yaklaşık olarak %60'ı konutlarda ısınmaya yönelik kulanıldığı söylenmektedir. Yani kişi başına sadece ısınmak için yıllık harcamamız 350 YTL dir. Oysa hükümet çıkaracağı basit bir kanunla binalara ısı yalıtımını (en azından konutlarda mantolama) mecbur hale getirse bu maliyet en az 200 YTL ye düşecektir. Varın yurt genelindeki devletin, milletin ve çevresel açıdan tabiatın karını siz hesaplayın.
Demem o ki hükümetler engelli insanların mecburi gereksinmilerini kısıtlayıp devleti kara geçirmeye çalışacaklarına yukarıda basit bir örnek olsun diye bahsettiğim israfın önüne geçerek maddi olarak devletin geleceğini kurtasınlar. Sadece ısı yalıtımı yaparak sayısız maddi ve çevresel yönden olumlu yüzlerce sonuç elde edebilecekleri bir sorun dururken, bu ülkede bir kaç yüzbini geçmeyecek otomobil alabilir seviyedeki engelli vatandaşın ÖTV muafiyetinden mahrum bırakılması ne derece akıllılıktır? ne derece vatanı kurtarmaktır?
Isı yalıtımı yapılarak türkiyenin yıllık en az 7 milyar dolar kar edeceği yetkililer tarafından söylenmektedir. Düşünsenize sadece konutlardaki ısı yalıtımının ülkeye ne kadar çok menfaati var. Böyle akıllı icraaetler dururken bizimkler ne yapıyor? Yasaklarla, engellemelerle, vatandaşının olanaklarını kısıtlamakla devleti kalkındırmaya çalışıyorlar.
Ama burası Türkiye. Akıl değil siyaset konuşur. Bu ülkeyi yönetmişlerin ve yönetinlerin, yeterince ülke ve millet sorunlara vakıf olduklarını zannetmiyorum.
Çevrenize şöyle bir bakın. bir tane olumlu şey varda, peşine 9 tane olumsuz şeyler görüyorsanız Bu durum yaşadığınız yerde alınan kararların %90 nının yanlış olduğu manasına gelirki buda bu yaşadığınız yeri yönetenlerin %90 nının ya vatan haini oldukları(ki sanmıyorum) yada yeterince zeki olmadıkları veya sizin sorunlarınıza vakıf olmadıkları manasına gelir.
Ben, benden daha az zeki kişiler tarafından yönetilmeyi haketmiyorum. 4-5 tane laf ezberleyip, meydanlarda insanları uyutmaya çalışırken, ülkenin geleceğini ipotek altına alan, geleceği değil günü kurtarmya çalışan tüm idarecileri kınıyorum. Makamlarının hakkını veremeyen herkesi Allah'a havale ediyor, hakkımıda helal etmiyorum.
Mevcut Engelliler yasası, Engelli insanlara uygulanan bir zulümdür. Bu zulume bir an önce son verilmelidir.