birazdan da çocuklardan alalım haberleri!
derste konu "Atatürk'ün kadına verdiği önem..." erkeklerden biri söz aldı:
_öğretmenim biz erkekler askere gidip vatanımızı koruyacagız. silah tutacagız . düşman öldürecek ve vatanı kurtaracagız. peki kızlar ne yapacak! sadece çocuk doğuracaklar!
ve diğerleri de katıldı bu açıklamaya.
sınıfta tartışma başladı böylece...
...
orta ikinci sınıfa girdim. dersleri boştu. ve o an...
öğrencilerden biri kalkmış ayağa sırıta sırıta soruyor.
- öğretmenim biz erkekler yarın askere gidecegiz ve vatan ugrunda savaşacagız. ama bu kızlar evde oturacaklar sadece! onlar bir şeye yaramazlar ki!
...
ülke bütünlüğü tartışma konumuz. ama ses çıkmıyor hiç bir agızdan.
...
aniden çağrılıyorum sınıfa... kız ogrencim hungur hungur aglıyor. öğretmenim beni arkadaşım dövdü... niye noldu diyorum. döven cevap veriyor bana:
öğretmenim o kürt!! allahın kürdü geçmiş fana karışıyor!
kala kalıyorum.
...
ögrenciler hep dövüyor. hep dövülüyor. niye dövdün dediğimde o benim anama küfretti diyor.
halbuki kendisi de geçen küfrettmişti dayak yemişti...
biriyle birgün konuşuyorum. öğretmenim dövmezsek eger bize yan bakılırsa erkekliğimiz elden gider!
yan bakılsa bile vuruyor tekmeyi...
...
benim kaynaştırma ögrencim... vurmuyordu daha önce. şimdi vuruyor. kaynaştırma agitim yapıyoruz. ama kaynaştırma ogrencimden çok sınıfımı kaynaştırmak zorundayım.
...
buyuklerin dunyasında ne gordulerse burda uyguluyorlar...
ve çevrelerinde hep şiddet gördükleri için şiddeti tercih ediyorlar...
çünkü şiddetle susturuluyorlar. ve ayrımcılıgı görüyorlar...uyguluyorlar...
dayak olmadan susmayı ogrenememişler. anne dövuyor baba dövuyor..
ve 12 yaşında askerlikle hava atabiliyorlar.
şimdiki buyuklerin ortada daha bişi yokken vatan kaygısına düştükleri gibi tıpkı!
...
bütün dersleri Atatürk ilke ve inkılaplarıyla ilişkilendiriyoruz.
biz onlara milliyetciliği ogretiyoruz. ama ırkçılığı degil!
her sabah andımızla açılıyor okulumuz. her gün!
temamız Türkiye... çocuklara hade Türkiye ile ilgili şarkı soyleyin diyorum. bilen yok!
müzik ogretmenine koşuyorum. ögretmenim yeni ünitemiz Türkiye... "çocuklara Türkiyem, memleketim, sevsen anadoluyu" ogret diyorum. tamam ögretmenim diyor arkadaş...
çünkü dersimizi işlerken sınıfça soyleyecegiz Türkiyemi...ve bir ülkeyi (güzelim ülkemizi) hep birlikte paylaşmanın hazzını duyacagız...ne kadar farklı olursak olalım...
ilimizin hangi bölgede olduğunu soruyorum. unutulmuş. Türkiye haritasına Türk devletlerinin haritası diyenler çıkıyor. ya da amerika..
baştan ögreniyoruz artık bölgemizi vatanımızı...
kurtuluş savaşımızı...
gerçek düşmanımızı...(cehalet)
kültürel değerlerimizi...
kültürel farklılıklarımızı...farklı kültürleri...
ve dolayısıyla kültürel zenginliklrimizi... (zaten hepsi dersimiz)
...