TEKSAN İnovatif Medikal Ürünler İstanbul, Bursa ve İzmir'de
Sayfa 1 / 8 12345 ... SonSon
Toplam 110 mesajın 1-15 arasındakiler
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
    Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    13:21
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.871
    Verilen Beğeniler
    4.124

Zaten Değerlendirdiniz! 0
    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    Arkadaşlar,

Sizce sözlükte/ansiklopedide 'engelli' kelimesinin karşısında nasıl bir tanım/açıklama olmalı?
    Tartışalım ve son şeklini verelim tanıma... Daha sonra bu tanımı başta Türk Dil Kurumu olmak üzere bütün kaynaklara göndererek bu tanımın kullanılmasını istyeriz.

Not: Bu başlıkta, "Bize sakat mı densin, engelli mi?" tartışması yapılmasın lütfen.
    Zaten sakat ve engelli kelimelerinin birbirinin alternatifi olmadığını düşünüyorum. 'Sakat' ayrı, 'engelli' ayrı. 'Sakat' fizyoanotomik bir durumdur, 'engelli' ise, bu durum bahanesiyle önüne sorunlar çıkarılma halidir: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=12835

Aşağıya halen kullanılan bazı tanımlamaları aktarıyorum, ama önce kendi tanınım (Bu tanıma kaynaklık eden tartışma: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=12835 :

Versiyon 12: 1-) Engelle karşılaşan 2-) Doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel/zihinsel/ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi.

Versiyon 11: 1-) Engelle karşılaşan 2-) Doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi(ler).

Versiyon 10: Doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi(ler).

Versiyon 9: Doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, önlerine engeller çıkarılan kişi(ler).

Versiyon 8: Doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel farklılıkları) bahane edilerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, önlerine engeller çıkarılan kişi(ler).

Versiyon 7: Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar ya da daha geniş ifadeyle vücudun görsel/işlevsel farklılıkları bahane edilerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, önlerine engeller çıkarılan kişi(ler).

Versiyon 6: Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalıkları, sakatlıkları, ya da daha geniş ifadeyle vücudun görsel/işlevsel farklılıkları bahane edilerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, önlerine engeller çıkarılan kişi(ler).

Versiyon 5: Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalıkları, sakatlıkları, ya da daha geniş ifadeyle vücudun görsel/işlevsel farklılıkları bahane edilerek, toplumsal tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, önlerine engeller çıkarılan kişi(ler).

Versiyon 4: Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalıkları, sakatlıkları, ya da daha geniş ifadeyle vücudun görsel/işlevsel farklılıkları bahane edilerek, toplumsal tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan/engellenen kişi(ler).

Versiyon 3: Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalık, sakatlık, ya da daha geniş ifadeyle vücudun görsel/işlevsel farklılıkları bahane edilerek, toplumsal tutum ve tercihlerle kısıtlanan/engellenen kişi(ler).

Versiyon 2: Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalık, sakatlık ya da daha geniş ifadeyel farklılıkları bahane edilerek, toplumsal tutum ve tercihlerle kısıtlanan/engellenen kişi(ler).

Versiyon 1: Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalık veya sakatlık (farklılık) bahane edilerek, toplumsal tutum ve tercihlerle ortaya çıka(rıla)n kısıtlama/engelleme hali ile karşı karşıya kalan kişi(ler).

DÜNYA SAĞLIK ORGANİZASYONU tanımına göre 'Engelli:
    1980 yılından beri üç kademeli bir modelden hareket ederek engelli insanı tanımlamaktadır. WHO'nun bu tanımı uluslararası bir standart olarak kabul edilmektedir. Bu tanımlamaya göre engellilik üç aşamadan sonra ortaya çıkmaktadır. Önce kişide herhangi bir hasar (impairment [bozulma, hasar]) meydana gelir, bunun ardından ortaya fonksiyonel kısıtlılık çıkar (disability [sakatlık, yetersizlik]) ve bunun sonucunda sosyal daralma (handicap [engelli, engellenmiş]) gerçekleşir.”*

Türk Dil KUrumu Sözlüğünde 'Engelli':
    1 . Engeli olan, mânialı.
    2 . Vücudunda eksik veya kusuru olan.

Vikipedi, özgür ansiklopedi'de 'engelli':
    Engelli, kelime anlamıyla engellenmiş demek olsada insan için sağlık anlamıyla vücutsal işlevi olan herhangi bir doku veya organın doğuştan veya sonradan hastalık yada kaza neticesi fonksiyonel işlevinin düşmesi veya yitirmesi neticesinde sağlık anlamında yaşamsal sorunları yaşayan yada normal fiziki işi yapmasına engel bazı durumlar oluşan bu durum kronik olarak yaşanlar için kullanılan bir tanımlama.

Özürlüler Kanuınunda 'Özürlü':
    Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiyi,

Üye
    aferits Avatarı

Gerçek Adı
    Ferit
    Son Giriş
    08.07-2020
    Saat
    15:05
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    12
    Verilen Beğeniler
    0

Biz adını ne olarak değiştirirsek değiştirelim hiç farketmez.

Türk Dil Kurumu hangi tanımı kabul ederse etsin, bununda konuya çözüm
    getireceğini düşünmüyorum.

Ben azından kendim için söyleyeyim. Ben sakat tanımına uyuyorum.
    Adını ne koyarsanız koyun herkes için sakat olarak tanımlanmayada devam edileceğim.

Saygılarımla.

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.871
    Verilen Beğeniler
    4.124

Abi, sorum "Bize sakat mı densin, engelli mi?" üzerine değil. Zaten sakat ve engelli kelimelerinin birbirinin alternatifi olmadığını düşünüyorum. 'Sakat' ayrı, 'engelli' ayrı: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=12835
    'Sakat' fizyoanotomik bir durumdur, 'engelli' ise, bu durum bahanesiyle önüne sorunlar çıkarılma halidir. Buradan değerlendirirsek...
    - Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
    - Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...

Üye
    KanatlıTırtıl Avatarı

Gerçek Adı
    Vefa
    Son Giriş
    08.03-2023
    Saat
    14:29
    Yaşadığı Yer
    Erzincan
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    6

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: aferits
    Adını ne koyarsanız koyun herkes için sakat olarak tanımlanmayada devam edileceğim.
    Ben de bu fikirdeyim, zaten lafta kalmaktan öteye bir iş yapmayanlar için SIFATLARIN hiç bir önemi yok ki.

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.871
    Verilen Beğeniler
    4.124

Ayrıca bu tanımı çok önemsememiz gerektiğini düşünüyorum. Zira engelli kelimesiyle, bir engelleyen olduğunun altı çizilmiş oluyor. Böylece sakatlık değil, engelleyen kişi üzerinde yoğunlaşılabilir, engelleyen kişi ve sisteme sorumlulukları-görevleri hatırlatılabilir...
    - Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
    - Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...

Üye
    KanatlıTırtıl Avatarı

Gerçek Adı
    Vefa
    Son Giriş
    08.03-2023
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Erzincan
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    6

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: OturanBoğa
    Böylece sakatlık değil, engelleyen kişi üzerinde yoğunlaşılabilir, engelleyen kişi ve sisteme sorumlulukları-görevleri hatırlatılabilir...
    Haklısın..

Keşke resmi olarak ÖZÜRLÜ denmese.. Çünkü bu sıfatla tüm yük sakata biniyor. Sorumlu olması gerekenler de küme dışı kalıyor.

Ama engelli dersek kümeye yeni elemanlar katılmak mecburiyetinde kalıyor.

Yine de mühim olan kavramlar değil, kavramı kullananlar.. Kavramları koysak da içi balon oluyor. puffffffffff

Üye
    dilemma Avatarı

Gerçek Adı
    Dilek
    Son Giriş
    13.12-2022
    Saat
    12:46
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Alınan Beğeniler
    9
    Verilen Beğeniler
    12

Bülente katılıyorum.

Başından beri dile getiriyorum. Bizim için en uygun yanım "engelli" tanımı, yani daha doğrusu "engellenen" tanımı dır. Toplumun gözüne soka soka, bu şekilde tanımlamalıyız kendimizi.

engelli bana göre sağlık olarak değil, toplum ve fiziki altyapı tarafından özgür bir birey olma hakkı kısıtlanarak yine aynı nedenlerle, sosyal birçok açıdan yaşama katılmasının engellenmesi anlamına gelir görüşümce.

çünkü anladığım kadar burada birçoğumuz kendimizi sağlık yönünden eksik bulmayacak kadar aştık durumu.Bu da konunun bizimle ilgisinin kalmadığı anlamına gelir.

"Engellenen". Doğru tanım budur.......

GoKcHe
    Misafir Üye
    GoKcHe Avatarı

dilemma, başka diyecek bi söz bulamıyorum... ne eksik ne fazla.. tamamiyle katılıyorum..

Üye
    gadjodilo Avatarı

Gerçek Adı
    Ramazan
    Son Giriş
    21.03-2023
    Saat
    22:57
    Yaşadığı Yer
    Yalova
    Alınan Beğeniler
    70
    Verilen Beğeniler
    8

sağlıklı bir bedenin taşıması gerekenlerinden bir veya daha fazlasından herhangi bir sebeple yoksun kalan, bu yoksunluğun getirdiği fonksiyon eksikliğinden dolayı sağlıklı çoğunluk içinde farklı konumuna düşen ve negatif anlamda farklı olmanın getirdiği kısıtlanmaları sınırlanmaları yaşamak zorunda kalan zavallıcık ) son kelime kayıtlardan çıkarılabilir.
    bencede herkes bi açılım getirmeli.... saygılar

Genel Yayın Yönetmeni
    OturanBoğa Avatarı

Gerçek Adı
    Bülent
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    3.871
    Verilen Beğeniler
    4.124

Arkadaşlar, görüyorum ki yanlış anlaşılıyrum, tekrar edeyim.

Bu başlık, "size engelli mi, sakat mı, özürlü mü densin?" sorusuna cevap aramak için açılmadı. Burada amacımız, sözlüğü/ansiklopediyi açtığınızda 'ENGELLİ! kelimesinin karşısında nasıl bir açıklama/tanım olması gerektiğinin tespit edilmesidir. Hedef en doğru tanımı bulmak...

Lütfen görüş yazarken buna dikkat edin.

Üye
    oya Avatarı

Son Giriş
    30.11-2008
    Saat
    13:50
    Yaşadığı Yer
    İzmir
    Alınan Beğeniler
    0
    Verilen Beğeniler
    0

Engelli…ben engelliyim
    Bu kelimeyi kullanırken kendimi ifade edemiyormuşum gibi geliyor.
    Sanki ben birilerine zorluk çıkarıyormuşum gibi (Belkide öyle :cry: )
    Oysa ben engellenen im desem daha doğru olacak .
    Çünkü sakat olmamdan dolayı yaşadığım zorluklar ve engeller var .
    Ben kimseyi engellemiyorum.
    Şartlar beni engelliyor.
    Ben engellenen bir sakatım.
    Terim bence ENGELLİ yerine ENGELLENEN olmalıydı.
    Sözlük anlamı.
    Engelli= birilerine zorluk çıkaran sağlıklı yada sağlıksız kişilere verilen ad. )

Üye
    aferits Avatarı

Gerçek Adı
    Ferit
    Son Giriş
    08.07-2020
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    12
    Verilen Beğeniler
    0

Şahsen ben yanlış anlamadımda herhangi bir yere çok hoşuma giden bir isim yazılsa ne olur,
    ben onu anlayamadım.
    Kitabı açtığımızda engelli,engellenen,zedeli,medeli her ne ise yazılması neyi değiştirecek
    onu anlayamadım.

Devlet yıllardır "Mersin" iline " İçel" der. Her yerde de İçel diye geçer, ama
    halk yinede vede hala Mersin demeye devam etmekte.
    Bırakalım kim ne ad yazarsa yazsın. Bunu değiştirmeye kimsenin ne gücü nede ömrü yeter.

Saygılarımla

yarenn66
    Misafir Üye
    yarenn66 Avatarı

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: OturanBoğa
    Ayrıca bu tanımı çok önemsememiz gerektiğini düşünüyorum. Zira engelli kelimesiyle, bir engelleyen olduğunun altı çizilmiş oluyor. Böylece sakatlık değil, engelleyen kişi üzerinde yoğunlaşılabilir, engelleyen kişi ve sisteme sorumlulukları-görevleri hatırlatılabilir...
    sayın bülent bey engelleyen kişi derken bişey anlamadım ben bizi engelleyen kişimi.ayrıca engelli kelimesini ben anlamsız buluyorum bu benim kendi fikrim.sanki engelli koşu der gibi.sanki birileri önümüze engel koymuş gibi anlıyorum.sebeb ne olursa olsun kimileri haktan desin kimileri kader desin sonuçta sakatız.mesele bu kadar basit.kimileri doğuştan bu muzura kavuşurken kimileri sonradan kavuşuyor.ve birileri bişeyleri yaşıyor ömrü yettiğince.ama herşeyin bir faturası olduğunada inanıyorum

Üye
    KanatlıTırtıl Avatarı

Gerçek Adı
    Vefa
    Son Giriş
    08.03-2023
    Saat
    Yaşadığı Yer
    Erzincan
    Alınan Beğeniler
    1
    Verilen Beğeniler
    6

Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: aferits
    Şahsen ben yanlış anlamadımda herhangi bir yere çok hoşuma giden bir isim yazılsa ne olur,
    ben onu anlayamadım.
    Kitabı açtığımızda engelli,engellenen,zedeli,medeli her ne ise yazılması neyi değiştirecek
    onu anlayamadım.
    Abi, Bülent ENGELLİ KELİMESİ KARŞISINDAKİ TANIMI burada tekrar yapalım diyor.

Gerek var mı ya? Tanımlardaki Eksik gedik nerede? İş o ki bu tanımı hakkıyla kullanacak kişiler olsun etrafta. Verdiğin üç dört tanım biririni tamamlıyor.

Yaa, millet TDK ya bakıp mı bizim hakkımızda işler yapıyor ki?

Yine de tavrımızı belirtmek için iyi olur tabi.........

Üye
    aferits Avatarı

Gerçek Adı
    Ferit
    Son Giriş
    08.07-2020
    Saat
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Alınan Beğeniler
    12
    Verilen Beğeniler
    0

Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    Sevgili tırtıl gayet iyi anladım. Bulunacak en güzel tanımın bize ne faydası olacak
    onu anlayamadım.

Gelin sadece benim sakatlığıma yeni bir tanım getirelim.
    Ben topalım, aksıyorum.
    Nasıl bir tanım bulacaksınız ki bende oh be bu çok iyi oldu diyebileyim.
    Ve bu tanımda benim yürümemdeki korkunç sıkıntımı hafifletsin.

yaklaşık 45 yıldır sakatım ne okulda ne işte ne çevremde sakat olduğumu
    hissettiren biri çıkmadı.
    Bu sitede öyle garip düşüncelere rastladım ki gözüm korktu valla.
    Ben bu sitede sakat birinin sakat kelimesini hakaret olarak bir sakata kullandığına şahit oldum.

Sayfa 1 / 8 12345 ... SonSon