Bülent, bu tanım çok çok doğru, tabii ki içinde karşı çıkılacak o kadar önemli bir şey yok. Ama sen bu tanımı ENGELLİ başlığı altına yapman, ENGELLİ kelimesini bu şekilde tanımlaman, hem hatalı, hem eksik.
Bu yaptığın tanım, ENGELLİ BİREY İÇİN....;
ENGELLENMİŞLİK veya SOSYAL ENGELLENMİŞLİK kavramını açıklamaya çalışıyor.
Çünkü senin bu yaptığın tanıma göre, sakatları;
görme engelli,
duyma engelli,
zihinsel engelli...
vs gibi tamlamalarla kısımlara ayırıp belirtmek mümkün olmuyor.
Mümkünse yapın hadi.. Mantıksız oluyor.. "Görme engelli" nin açılımı tuhaf oluyor.
------------------------------------------------------------------------------------
Ama eğer,
görme engelli,
duyma engelli,
zihinsel engelli... vs şeklinde kullanmayacaksak, ki bu nasıl olacak bilmiyorum, o halde senin yaptığın tanım ile şu mantık kurmak gerek:
"Sakat" olmak durumu vardır.
Artı, "ENGELLİ sakat" olmak durumu da vardır.
Çünkü her sakat, senin tanımındaki ENGELLİ öbeğine girmeyebilir. Ya bütün sorunları aşmıştır, ya bunu dert etmiyordur, ya yaşadığı toplumun hayat standartları çok iyidir, ya da .... ne bileyim..
------------------------------------------------------------------------------------
Üstelik ENGELLİ diye tanımlaDığın bu durum (kişi veya kişiler değil), durum olması sebebiyle, ENGELLİLİK şeklinde yazılmalıydı.
Ya Bülent, sen de çok iyi biliyorsun ki, tüm imkanları da verecek olsak, yine de HAYATA KATILMAYI RED EDECEK o kadar çok sakat insan var ki! Bir de sakatlığına sığınanlar var, dilenenler var, acındıranlar var, ... var,..
Sorun teşkil eden yer olarak SADECE toplumu göstermek doğru mu?
Ben iddia ediyorum, SAKATLARIN içinde bulundukları olumsuz durumların sebebi, göz ardı edilemeyecek oranda sakat bireylere aittir..
Bireylere düşen bu payı sadece , "o engelleri çıkaranlarla yeteri kadar mücadele etmediğindendir. Yani çözüme yönelik yeterli çaba sarfetmediğinden" Diyerek tanımlanan yetersiz. Tanımında ya toplumu bahaneler sürerek engellemekle suçluyorsun ya bireyi pasiflikle..
Hem ben bir sakat birey olarak toplumla, kurumlarla... mücadele etmek zorunda mıyım ki?
Neden bir de bu yükü/suçu bana yönlendiriyorsunuz?
Ben yapabildiğim kadarından sorumluyum ve kimseyle mücadele de etmek zorunda değilim... (bu bir tercihtir)
-------------------------------------------------------------------------------------
Sonuç olarak, yapılan bu tanım için "ENGELLİLİK" sözcüğünü uygun görüyorum.
Kolay gelsin..