Hükümsüz hayatlar ve diğer sevgili arkadaşlar,
Tek kelimeyle biz bizeyiz. "üroloji" filan kelimelerini ekleyerek hiç kimseyi özellikle doktorları bu siteye çekebileceğimiz düşüncesi o kadar iyi niyetlice ki. Sence hastaların derdi ne acaba diyen doktor kaldı mı? Doktorlar eğer onları seçtiğinizi, sizin bedeninizde uygulayacağı tedavilere izin vereceğinizi garantilediyseniz size vakitlerini lutfedip harcıyorlar. İşler yolunda gitmezse en kolay bahaneleri "bunlar olası komplikasyonlardandı" oluyor; ancak işler yolunda giderse "ben başardım, şöyle yaptım, bu yöntemi kullandım" filan şeklinde laf kalabalığı. Net olarak bu. İl Sağlık Müdürüyle görüşmeye giderken ne kadar ümitlenmiştim, kendi kendimeymiş, gidince anladım. Öyleki ulaşabileceğim en üst düzey kişi dedim; o da diğer çocuk cerrahları gibi, önce kendisine oğlumu emanet edip etmeyeceğimi dolaylı olarak öğrenmeye çalıştı. Benim hoca arayışım olmadığı, tedavi yöntemleri ve bizler gibi hastalar adına sıkıntılarımızı anlatmak istediğim için geldiğim netleştiğinde, çok vaktinin olmadığı, bir sürü bekleyen toplantı v.s. görüşmelerinin olduğu şeklinde bahanelerle "sıkıntınız sizin sorununuz" demenin kibarcası oldu, görüşme sona erdi. Hatta zaten hocamızın izni olmadan hastayı üstlenmelerinin etik olmayacağı gibi bir söz söylediklerinde o çocuğun anne ve babası olarak oraya gitmiş olmamızın bile önemi olmadığını çocuğumuzun üzerinde doktorlar arasında bir vaka olarak adeta bizden daha fazla sözhakları varmış gibi bir durum hissediyorsunuz. Bir takım kurumsal mevkisi olan insanların politika yapamadığından bu görevlere atamalarını kabul ettiklerini düşündüm. Ama şunu anladımki tedavimizi yapan hoca nerdeyse ilk akla gelen isim, ve bakanlığın derdi bu tip belirli hastalıklarda böyle tek doktorların çoğalmasını engellemek, herkes onun gibi olabilsin diye onları yıldırmak, diğerlerine de vakalar gitsin denene yanıla onlar da öğrenecek vakalarla karşılaşabilsinler.
Aslında bizim çocuklarımızın ya da ailelerin psikolojik durumunu özellikle bizim gibi vakaları birebir sık sık gören doktorlar iyi gözlemleyebilir. Bakanlık desteğiyle 7-10 Aralık 2011de 3.Ulusl.Hasta Hakları Kongr. yapılacakmış, hastaların haklarını doktorlar ve hukukçular konuşacak.Mantığım almıyor, biz nerdeyiz? Doktor seçme hakkımız var. (!) Doktorumuzun bize bakması engelleniyor. Onun önerdiği doktoru seçmeyeceğimizi söylediğimizde değil tedavi, bildiği hiçbir bilgiyi de vermiyor. mtr taktırmaktan başka bir çaremizin olmadığını anladık bu görüşme sonunda.
Mesane ekstrofililer gizlendikçe, (50.000 doğumda bir / 10.000 doğumda bir çok büyük bir rakam) bu derdi içlerinde yaşamaya devam edip, sıkıntılarını dillendirmedikçe ben tek başıma kimseyi oğlumun tedavisinde olan sorunlara inandıramıyorum. Kronik hastalığı olup tedavi almam aksadı diye 380 kişi aramış bakanlığı. Türkiyeyi bırakın Cerrahpaşa'ya günde giden hastayı düşünüyorum, herkes de vırvır şikayetçi ama LAFTA. Hepiniz Allah'a emanet olun. Çok canım sıkkın.