Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Son yılları 4b'li olarak geçirsem emeklilik şartlarım ne olur?

hcm

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba herkese, raporumu yükseltemez ve 3 yıl daha önce emekli olamazsam, işten çıkıp kendi başıma birşeyler yapmak istiyorum. Bu durumda kalan 5,5-6 yılı kendi işimde kör topal geçiririm diye düşünüyorum. Önerilerinizi duymak isterim. Diğer yandan bir tereddütüm sgk dan çıkarsam vergi indirimli ile emekli olma durumumda sıkıntı olur mu acaba?

Merhaba.4b bağkur a geçerseniz,emeklilik şartlarınız değişir,mevcut raporunuz ve vergi indiriminiz sgk tarafından dikkate alınmaz,yıl ve prim gün şartlarınız tuttuğunda sgk sizi tekrar hasteneye sevk eder,alacağınız orana istianeden prim gün ve yıl şartınızda yeterl ise buna göre emekliliğiniz onaylanır.Ayrıca engelli vergi indirimiyle kıyaslandığında en az 1 yıl fazla prim günü ister bağkur erken emekliliği

engelli-emeklilik-tablosu-2018.jpg

De-Kont yanıtın için teşekkürler. 2008 yasası hemen öncesi ilk işe girişim. %65 engelliyim. Bu durumda 18 yıl 4000 gün ile emekli oluyorum. 4000 günüm hali hazırda doldu. Raporumu hipertofik kardiyomiyopatiden %100 e çıkaraiblirsem 15 yıl 3600 kapsamına gireceğim ve 2,5-3 yıl içinde emekli olabilceğim.

Paylaşılan bağkur tablosu kafamı karıştırdı. Buna göre son kademeye giriyorum 15 yıl 3960 gün. SGKlı çalıştığım zaman burada sayılıyorsa günü doldurmuş oluyorum. Yıla da yine 2,5-3 yılım kalıyor. Yani bugün sgk kapsamından çıkıp bağkura geçersem 3 yıl içine emekli olma imkanım olur mu? Olursa avantajı , dezavantajı ne olur? Bilgi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

hcm

Eğer 1261 gün 4b (bağkurlu) olursan emeklilik için de o statüye dahil olursun. 4b kriterleri:

bagkur.PNG

Emeklilik zamanı geldiğinde alacağın yeni rapor geçerli olur. Vergi indirimi işlevsizdir 4'den emeklilikte.

OturanBoğa yanıtın için teşekkür ederim. Bu değerli bir konu benim için. Bu durumda bugün bağkura geçsem yaklaşık 3,5 yıl daha bağkurda gözükmem gerekecek. Hipertrofik kardiyomiyopati tedavi edilemediği için alabileceğim en düşük oran 3,5 yıl sonra da %50 olacaktır diye düşünüyorum. SGK ile devam durumunda ise 5,5 yılım daha var gibi duruyor.

Maaş anlamında bağkur hep dezavantajlı görülür, engelli emekliliğinde de böyle mi? 2 yıl erken emekli olmak için bağkura geçmeye değer mi sizce?

hcm

Maaşta bir fark olmayacak.
Erken emekli olmak çok kişisel bir karar. Daha da önemlisi geçim derdi olup olmayacağı mühim.

hcm

Size kendimden örnek vereyim.2001-2004 arası kendi işyerim vardı,bağkurluydum.İşler ters gitti iflas etim.uzun süre hayat mücadelesi vs bir ton haciz geldi,bir şekilde geçimimi sağlamak için çalıştım ama uzun süre sigortam olamadı.2017 sonunda sigortalı çalışmaya başladım,2018 de kişisel başvuru ile hastaneden engelli sağlık raporu aldım %73 süresiz,sonra sizin gibi nasıl emekli olurum araştırma sürecine girdim,1800 günü tamamlayınca malulen emeklilik için başvurdum,hastaneye sevk edildim 5 ay sonra sonuç red geldi,itiraz vs uğraşmadım.1989 sgk girişi ve %73 rapora göre

SGK dan %73 vergi indirimi ile 15 yıl 3600 gün
Bağkur dan ise %60 üzeri raporla 15 yıl 3960 gün gerekiyordu

Bağkur statüsünde emekli olmak için hem 1 yıl fazla ödemem gerekiyordu hem de önceki aldığım rapor işe yaramayacaktı,zamanı geldiğinde sgk tekrar hastaneye sevk edecek ve belki de %73 değil %40 oran bile vermeyeceklerdi (malum 2019 da kriterler değişti)
SGK lı çalışmaya devam ettim,aldığım %73 raporu maliyeye yolladım,3 ay sonra %73 olarak onaylandı vergi indirimim ve yazısı geldi.
3600 günü ocak ayında tamamladım ve dilekçemi verdim,2 aydır emekliyim.

Darısı başınıza...

Sevgili De-Kont, benim için değerli paylaşımlar, çok teşekkür ederim. Ben de kendimi bildim bileli çalışıyorum. 2008 yasası çıkmadan girdiğim yerde sigorta başlangıcım yapıldı. O günden beri SGK lıyım. Mevcut işimde çok stresli çalışıyorum. Kalp hastasıyım da. Planım emekli olup sgdp ile çalışmaya devam etmekti ama hem stres hem de emekli olmama kalan süre beni yoruyor. Farklı ne yapabilirim diye düşünüyorum. Hiçbir şey toz pembe değil ama ufaktan kendim bşyler yapmaya başlasam emekli olana kadar kendimi idare edebilirsem emekli maaşı da eklenince daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Bu yüzden çözümünü henüz bulamadığım bir arayışın içindeyim.

Sevgiler,

hcm

Sizi çok iyi anlıyorum.İş yeri açmayı düşünüyorsanız koşulları iyice tartın,malum pandemi şartları vs.Aslında sağlık sebeplerinden çalışmamamız gerekiyor ama ne yapacaksın işte...Emekli oldum hala çalışıyorum.

Son düzenleme:
Üst Alt