Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engeli emeklilik iş gücü kaybı nasıl hesaplanıyor?

Kaya16

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
2
Merhaba arkdaşlar.engeli emeklilik işgücü kaybı nasıl hesaplanıyor! Baltazar diyorlar kimi tek hastalıktan %40 ve üzeri raporun olması gerek diyor!! Bilgisi olan varsa paylaşabilir mi

Tek bir hastalık nedeniyle SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır tanılarından birine sahip olunmalı ve sonra da şu kriterler tutturulmalı:

Ocak_2025_sonrasi.jpg

@OturanBoğa Birini gördüm her hastalık 40 dan az balthazara göre yeni yasayla emekli olmuş bu nasıl oluyor o zaman?

Olmaz abiciğim, imkansız. Olduysa yasa dışı bir şey söz konusu demektir

cr7215c.jpg - Hızlı Resim @OturanBoğa
Herkese hayırlı günler.
Arkadaşlar şubat ayında yaptığım başvuru bu gün sonuçlanmıştır. Karar metninde de görüldüğü üzere hafif düzey olarak sonuçlanmıştır. Engel durumum iş kazası nedeniyle ellerimde ve ayaklarımda hasar oluştu engelli raporumda bilgiler mevcuttur.
Benim şu an primim eksik olduğu için emekli olamadım 120 gün eksik var inşallah nasip olursa 4 ay sonra emekli olmayı hakettim.
Bir diğer konuda arkadaşlar bu yasa yürürlüğe girdiğinde yine engelli raporumu paylaşmıştım emekli olabilir miyim diye buradan sormuştum ve bazı çok bilmiş arkadaşlar tek hastalık değil olmazsın diye yorumlamıştı onlara da buradan selam olsun.
Rabbim herkesin gönlüne göre versin

@samedo99

Haklısın, burda biz doğru olmayan bir bilgiyi sürekli paylaşıyoruz.
Kötü bir niyetimiz yok, sadece anlaşılsın diye basitçe anlatıyoruz.

%40 altı -> Çalışma gücü kaybı yok
%40-%50 arası -> Hafif tanı alır
%50-%60 arası -> Orta tanı alır
%60 ve üzeri Ağır tanı alır

Böyle bir şey yok. Yani ne mevzuatta, ne kanunda, ne genelge de, ne özelge de böyle bir tanımlama yok.

Ne var peki ? Elimizdeki raporlardaki oranın hiçbir önemi yok.

Anlaşılması için örnek vereyim.
Benim raporum %80 idi ne kabul ettiler %0. Çalışma gücü kaybı yok dediler.
Dikkat et, oranın bir önemi yok.

İkinci örnek Emekliliğe hak kazandığım rapordaki oran ne idi ? %45 ama tanı olarak ne dediler ORTA.
Dikkat et oranın yine önemi yok.

Verdiğin örnekteki oranların da hiçbir önemi yok. %35 i ya da %30 u tek hastalıktan HAFİF tanısı vermiş olabilirler.

Gelelim Balthazard ile emekli oldu iddiana. Yasal olarak bu mümkün değil. Çünkü mevzuatta açıkça yazılmış. Balthazard formülü uygulanmaz diye.

Kısaca verdiğin rapor örneğinde Balthazard kullanılmamış. Tek hastalıktan HAFİF tanısı konulmuş.

@ucuncubahar Yok değil sosyal medyada gördüm emeklilik hafif iş gücü bildiriside var onu atmadım buraya
Sen balthazard formülü dedin, ocak 15 sonrası balthazard formülü kalktı zaten, 2019 %82 engelli raporu aldım isteğe bağlı sigortalıyım malliyete muracat ettim alamadım ...
28-5 ten muracat ettim orta derece yetiyordu bu seferde hastalığın ilerlemiş seni malul yapalım dediler
Hastalık önemli balthazard formülünde düşük olan bir durum iş gücü kaybında yüksek olabilir
ilk raporumda tansiyonu kalp hastalığı kroner arter içine yazmışlardı şuan kby içine koymuşlar

@ucuncubahar,
Selamlar, herkese yardımcı olabilmesi adına kendim de öğrenmek için bir kaç soru soracağım. Misal oran 30 tek hastalık ama çalışma gücü kaybı hafif düzey ve yasaya göre emeklilik hak kazanılıyor mu? İkinci soru ise mesela aldığımız bir geçmiş tarihli raporumuz var ve burada formüle haliyle bir engelli raporumuz mevcut. Emeklilik için alınacak rapor ile bu raporun bir alakası yok anladığım kadarıyla. Yani bu rapor sadece emeklilik değerlendirmesi için kullanılıyor ve diğer haklar açısından alınmış raporu olumlu olumsuz etkilemiyor. Şimdiden bilgili arkadaşlara cevapları için teşekkürler.

@alonemisin,
Engelli raporu artık sadece vergi indirimi engelli hakları hastalığın durumu hakkında veya vergisiz araç alamak gibi şeyleri kapsıyor.
Artık Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu gerekli, emeklilik için muracat edince hastane sadece hastalıkalrını komplikasyonlarını ve o hastalığın aşamasını yazar, SGK sağlık kurulu o tekkiklere göre puanlama yapar, emeklilikte artık sağlık kurulunun puan verme durumu yok sgk kurulu verir.

Ufak bir ayrıntı mesela şeker hastasısın gözlerini etkiledi görme proplemi ayak yada vucudunun bir yerinde yara açtı bu sefer bu 3 hastalık birleştirilebilir, ama böbrek hastasısın ayrıca psikiyatrik hastalığın veya göz hastalığın var en yüksek hastalığına bakarlar ...

Hiç bir doktor artık sana bu oranı veriyorum emekli oldun diiyemez oranı SGK belirliyor.

Şimdi bilen biri olarak cevaplayamam yaşanmışlardan çıkardığımız sonuçlara göre kendimce yorum yapabilirim sadece.

Engelli raporlarımızdaki %30, %55, %40 veya %80 emeklilikte hiçbirşey ifade etmiyor ama bize yol gösteriyor.

Örnekte gösterilen rapordaki %40 altı oranlar bizim bilgimizle mümkün değil emekli olamaz derdik.

Örnekteki raporda da gördüğümüz gibi şundan kesin eminiz HAFİF ORTA AĞIR TANISI olmadan emeklilik mümkün değil.

İlk sorunun cevabı :
Engelli raporundaki oran ister 5 olsun ister 55 isterse 1 isterse 80 olsun
Oranın hiçbir önemi yok, çalışma gücü kaybı hafif tanısı alırsa kesinlikle emekli olur.

SGK sevki ile gidersen evet geçmişteki engelli raporların geçerliliğini korur. Benim yaptığım gibi önce heyete başvurup rapor çıkartıp çıkan raporla emekliliğe başvurmak mümkün. Bu yolu denersen eski raporlar geçerliliğini kaybeder.

Üst Alt