Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik başvurusunda İŞKUR engelli kaydının niteliği önemli mi?

SibelO

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba değerli forum üyeleri,

Ben birkaç ay önce, aktif olarak çalışırken engelli raporuna başvurdum ve raporum çıkmadan, işyerimin küçülme kararı sonucu işten çıkarıldım.
İşsiz kaldığım süre içinde raporum çıktı.
Bu arada işsizlik maaşı alabilmek amacıyla İŞKUR'a kayıt yaptırdım. Engelli raporumun da olması sebebiyle İŞKUR kaydım "engelli" olarak açıldı.
Prim günlerimi tamamladım, emekliliğe başvurmak istiyorum.
Bildiğim kadarı ile öncelikle bir yerde sigortalı olarak çalışmam ve sonra vergi indirimi belgesi almam lazım.
Kısa bir süre sonra sigortalı olarak işe başlayacağım, dolayısı ile sigorta sorunum çözülecek. Benim öğrenmek istediğim şu;
İşkur kaydımın engelli olması sebebiyle beni sigortalı yapacak işveren beni mutlaka engelli kadrosunda mı istihdam etmek zorunda?
Yani basit bir 4a sigorta kaydımın olması engelli emekliliğine başvurmak için yeterli olur mu? Mevcutta engelli raporumun olması ve İŞKUR kaydımın engelli olması sebebiyle engelli kadrosunda mı çalışıyor olmam gerekiyor? Bu bir dezavantaj mıdır? Forumda benim durumuma uygun bir içerik bulamamış veya görememiş olmam sebebiyle sizlere danışmak istedim.
Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

doğrum tarihiniz ve ilk işe giriş tarihiniz nedir ? toplam kaç prim gününüz var ?

Kaydınız engelli olarak geçiyorsa işkurda engelli kadrolarında çalışabilirsiniz emekli olsanız dahi

SibelO

Şimdi siz emekli olmak istiyorsunuz -Kamuda da çalışmıyorsunuz - Vergi indirim yazısı olması lazım özel sektörde erken emeklilik için yani erken emeklilik için vergi indirimini de engelli raporunla alabiliyorsun vergi dairesinden. işyerine de bu yazının aynısı geliyor sana bile gelmiyor.İşyerin öğrenmesin istiyorsan bu ayrı bir konu.

mehmet-41, hanifeaydin cevaplarınız için teşekkür ederim. Benim merak ettiğim şey şu aslında; işkur kaydım engelli, bu sebeple benim işverenim beni engelli kadrosunda mı istihdam etmek zorunda? Yani işveren engelli kadrom yok dese ve normal 4a kadrolu olarak sigorta açılışım yapılsa bu durum bana emekliliğe başvuruda sorun çıkarır mı?

SibelO engelli kadrosunda yada normal statüde çalışman emekli olurken engel teşkil etmez.4a statüsünde çalışıyorsun engelli kadrosunda calışsanda, normal işçi olarak çalışmasanda.İsverenin seni engelli statüsünde göstermesi onun yararına olur. Engelli kadrosu dolu olsada fazladan çalıştıra biliyor.Daha az vergi öder devlete.

SibelO

Merhaba,öncelikle paylaşımlarımdan anladığım kadarıyla 4A-İşçi statüsünde SGK primleri ödenmiş bir kişisiniz.

Bununla beraber sizinde belirtiğiniz üzere bir işyerine çalışarak Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız gerekmektedir.Buun için işe başlamanızı çözecek olmanız ile birlikte iş girişinizin yapıldıktan hemen sonra bulunduğunuz bölgede size en yakın Vergi Dairesi -Engelilik servisine Engelli Vergi İndirimi başvurusu yaparak bu süreci tamamlayabilirsiniz.

Emekli olmak için kullanacağınız emeklilik sisteminin adı aldığınız belgeden gelmekte olup ismi Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik olarak SGK kurumunda belirtilmektedir.

Bu bağlamda emekli olabilmek için Engelli Vergi İndirimi belgenizi almanız ve bu belge ile SGK kurumu emeklilik servisine başvurmanız gerekmektedir.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şartlarınız beyan ettiğiniz 1998 ilk sigorta giriş tarihi ve SGK prim gününüze göre hangi derecede Engelli Vergi İndirimi alırsanız alın emeklililk hakkını kazanmışsınız.Yani Engelli Vergi İndirimi belgenizi almanız durumunda hemen emekli olabileceksiniz.

İşkur üzerinde engelli iş arayan kaydınızı yaptığınızı belirtmişsiniz.Bahsettiğiniz gibi yeni bir işe girişite işvrene ile anlaşarak sizinle çalışmak isterse ise sizin engelli işçi statüsünde çalıştırıp çalıştırmamak işveren tarafından tercih edilebilir ve de bunda herhangi bir mahsur bulunmamaktadır.

Bununla birlikte işveren tarafından normal işçi veya emekli işçi olarak işe alınmanız durumunda işveren tarafından yasal zorunluluğu var ise sizin engelli işçi olmanız nedeni ile engelli işçi çalıştırma hakkını sizin sayenizde kullanabilir ve işvereninin hem prim desteği hemde yasal olarak işine gelir.

Yada sizi engelli iş arayan olmanıza karşın normal veya emekli çalışan olarak işe alır ve bu durumunuzdan fayda sağlayabilir.Bunda da bir sakınca yoktur.

Siz emekli olup engelli işçi olarak çalıştırılmanız tamamen işveren açısında fayda sağlayan bir durumdur.

Yeni işe başlayacağınız işyerinde çalışma statünüzden bağımsız Engelli Vergi İndirimi belgesine başvurabilirsiniz.Çünkü Engelli Vergi İndirimi belgesi başvurusunun ana dayanağı Engelli Sağlık Kurulu raporuna sahip olmanızdır.İşveren bünyesindeki işyerinde çalışma koşulunuz dışında nasıl bir işçi statüsünde olduğunuz hakkındaki bilgi ile vergi dairesi ilgilenmemektedir.

De-Kont arkadaşımız size güzel bir soru sorarak Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şartlarınızı taşıyıp taşımadığınızı incelemek istemiştir.Kendisine teşekkür ederim.

İnşAllah tüm sorularınızın yanıtı verebilmişimdir.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Sayın Bilgi Hazinedir,

Zaman ayırarak paylaştığınız aydınlatıcı ve yol gösterici bilgilendirmenizden dolayı çok teşekkür ederim. Bütün sorularımın cevabını almış oldum. Umarım sadece bana değil aynı durumda olan ve doğru bilgiye ulaşmaya çalışan tüm dostlarımıza da yardımcı olur.

Ayrıca zaman ayıran ve cevap-yorum yazan sayın fenerliyizz , hanifeaydin , mehmet-41 , De-Kont tekrar teşekkürler.

Üst Alt