Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan hastalığım var ama işe bu statüde girmedim. Şimdi nasıl emekli olabilirim?

Jozefim

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
6 yıllık memurum özürlü kadrosunda değilim ama yüzde 60 raporum var. geçmiş yıllar ?
normal kpss den atandım.
doğuştan panhipopituitarizm hastasıyım. ömür boyu replasman tedavisi göreceğim.
bu zamana kadar hiç bir doktor hiç bir hastane bana rapor vermedi.
geçen sene bi arkadaşımın önerisiyle gittim kendim aldım.
şu anda yüzde 60 raporum var.
hala kuruma vermedim. şayet verirsem vergi indirimi, malulen erken emeklilik şartlarını sağlar mıyım..
6 yıllık memurluk yaşamım var.
bu süre, malulen emeklilik süresine eklenir mi ?
teşekkür ederim.

Doğuştan mevcut olan rahatsızlıktan dolayı malulen emekli olunamaz.

2 tane panhipopituitarizm hastası arkadaşım... yüzde 60 raporla EKPSS den memur olarak atandı.. hepsinin vergi indirimii var. hepsinin prim şartlarını sağlaması koşuluyla erken malulen emeklilik olma hakkı var.. neden benim yok.. doğuştan hastayız biz. ilaçlarımızı ömür boyu içiyoruz. hiç bir hormonumuz çalışmıyor. cücelik tedavisi gördük.. 20 yaşında 1,20 cm boy, 30 kg kilo vardı... düşünün nasıl bir hastalıkla boğuştuğumuzu sayın moderatörüm.
ben doğuştan bi kolu olmayarak doğsaydım. ya da doğuştan kör doğysaydım.
erken emekli olamayacak mıyım ?
bence denkleminiz yanlış.

Ben size erken emekli olamazsınız demedim ki malulen olamazsınız, ikisi tamamen farklı uygulamalar.

peki 6 yıllık normal göründüğüm çalışma sürem ne olacak sayın moderatörüm ?. 6 yılım da dahil mi 16 yıllık prim süresine ?
dahilse 10 yıllık bir çalışma sürem kalmış diyebilir miyim ?

Elbette 6 yıllık süreniz de dahil.
Ayrıca %60 rapor oranını koruyabilirseniz 16 değil 15 yılla emekli olabilirsiniz.

oranı korumak ne demek sayın moderatörüm ? belirli dönemlerde raporu yenilemekle mi yükümlüyüz ?. örneğin yüzde 60 tan yüzde 45 e düştü. 10 sene sonra. yüzde 45 üzerinden mi emekli şartları oluşacak ?
yüzde 45 le emeklilik ve vergi indirimi, mümkün mü üstadım ?
ilginiz için teşekkür ederim.

4C (devlet memuru) statüsünden emeklilikte vergi indiriminin bir fonksiyonu yoktur, vergi indirimi ile emeklilik sadece 1 Ekim 2008 öncesi sigorta başlangıcı olan 4A lılar için geçerlidir.
Siz emekli olurken rapor için hastaneye sevk ederler.

peki üstadım dediğiniz gibi oldu.. X kurumu raporumuzu 45 e çekti..
45 40 50 55 60 vs rakamlarının işlevi nedir ?.
tavan limit 100 ise,
taban limit 50 mi oluyor ?. benim emekliliği haketmem için.

Düzenleme aşağıdaki gibidir.

[FONT=Open Sans]Yeni düzenlemeye göre;[/FONT][FONT=Open Sans]·
1-Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yüzde 60 ve daha fazla oranda hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayanlara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.[/FONT]
[FONT=Open Sans]·
2-Yetkili sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulu’nca çalışma gücündeki kayıp oranının;[/FONT]
[FONT=Open Sans]·
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,[/FONT]
[FONT=Open Sans]·
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, prim bildirilmiş olanlar da yaşa bağlı olmadan özürlü sıfatıyla erken emekli olabilecekler.[/FONT]

yüzde 40 tan az raporum onaylanmamalı yani. sayın editorum. bir şekilde erken emekli olmak için.
yüzde 60 raporum, yüzde 40 a düşürülse bile en fazla 2 3 yıl daha çalışır emekli olabilirim. buradan bunu anlıyorum.

ilginiz için teşekkür ederim. bir sorum daha olacak sayın moderatörlerim. erken emeklilik te maaşın çok düşük olduğunu söylediler bana. 700 800 tl civarında olduğunu söylediler.
bu bilgi doğru mu ?
ya da işin doğrusunu nasıl öğrenirim ?

Jozefim

Erken emekli olmak bir miktar düşük maaşa neden olabilir. Ama bilmem kaç yıl erkenden maaş aldığınızı düşünürseniz, oradan gelecek fazla maa her koşulda avantajlı hale getirecektir erken emekliliği.

Ama ikramiye/tazminat konusunda çalışılan yıl önemlidir. Yıl azsa, ikramiye de az olur...

normal statüde işe giren, sonradan rapor alanlar, erken emekli olamaz.

bu konuyu sordum..
geçen yıl burda da sormuştum. ama editörrlerimiz emekli olabilirsiniz demişti...
ben de araştırma yaptım..
öncelikle kendimi tanıtayım.
1- ben doğuştan engelliyim.... ancak engellilik raporunu 2015 te aldım.. bu zamana kadar kimse git rapor al demedi.
2- 2008 kpss ye girip 2009 da atandım...
3- hala normal memur statüsündeyim..
4- alo 170 i E aradım şahsen kurumlara sordum.
5- kimse bana net bilgi vermedi
6- herkes bir mahkeme kararından bahsediyo. bilmem hangi tarihteki bilmem hangi sayılı ankara mahkeme kararı
7- sonuç olarak aldığım sonuç

BENİM GİBİ DOĞUŞTAN KRONİK ENGELLİ OLANLAR SIRF KPSS YE GİRDİ DİYE EMEKLİ OLAMIYOR.
LAN KPSS LİSANSTAN 80 ALMAK, EKPSS LİSANSTAN 500 ALMAYA EŞİT..
BU NASIL BİR İŞ..
BİR ENGELLİ TEK BAŞINA KPSS LİSANS TA 89 ALIYO.. VE O ENGELLİYE VAY EFENDİM SEN NİYE KPSSDEN ATANDIN DİYORLAR.
nerden bileyim ben EKPSS yi ? kimse bana bir şey demedi..
nerden bilecem ben...
EKPSS dediğiniz uyduruktan bir sınav.. o sınavdaki matematik sorularını ben 10 yaşındaki yeğenime çözdürüyorum.
yazıklar olsun..

Jozefim
Sen sinirlenmissin ama ekpps sınavına girip başarılı olmuş kardeşlerimizi üzme devletin bir yanlışı seni üzdü diye 10 yaşında ki çocuk falan o sınava her türlü engeli olan giriyor ayıp etmeyelim aylarca bu sınava çalışanlar var kusura bakma

Alo 170 i aradım..
erken emekli olmak için engelli kadrosunda olmak gerekiyor dedi.
manel insanları kıracak biri değilim. kıracak sözler sarfettimse üzgünüm.. ama ne kadar kara mizah içine düştüğümüzü söylemek için belirttim. sırf 2008 de normal kpss ile atandım diye devlet benim yüzde 60 engelimi yiyor.. hem de ne için, KPSS göre nispeten daha kolay bir sınav için.. Burada EKPSS KPSS çatışması çıkaracak değilim. çatışmayı zaten EKPSS nin kendisi çıkarıyor. 2008 de EKPSS mi vardı ? olsa bile nerden bilecem ben.

2009-2017- dile kolay... tam 8 yıl..
geriye 7 yılım kalmıştı... bunun hayalini kuruyordum.. hastalığım zaten beni yoruyodu. 7 yılım kaldı diye her gece kendimi avutuyordum.. sorunlarımı görmezden geliyordum.

erken emekli olmak için engelli kadrosunda olmak gerekir.
alo 170 e sordum. ilimdeki SGK ya sordum.
kendi kurumuma sordum..
herkes aynı cevabı verdi.
erken emeklilik vs gibi haklardan yararlanmak için özürlü kadrosunda çalışmak gerekiyormuş.

josefim

Öyle bir şart yok.Erken emekli olabilmenin şartı çalışırken vergi indirimi hakkını elde etmektir.Ardından yıl ve prim gün sayılarını doldurup erken emekliliğe başvuru yapılabilmekte.

Mantıkende öyle olması gerekiyor.Vergi indirimi hakkı almaya çalışan biri sakatlar kadrosunda çalışacak diye bir şart yok ki? Sakatlar kadrosunda çalıştırılmak çalıştıran şirkete avantaj sağlayan, devletin işverene getirdiği kotaları doldurmaya yarayan birşey olduğundan, şirketlerce istenen birşey ama sonuçta şirketin insiyatifinde.İşçiyi bağlayan birşey yok.

Peki SGK dahil bu konuyu bilmesi gereken kurumlardaki ilgililer nasıl böyle cevaplar veriyor derseniz, bence devlette memurluk olayı aşmış durumda :) Kurumlar bilgisiz çok fazla kişiyle dolu.Sizinde şansınıza öyle memurlar düşmüş.

Aşağıdaki linke bakarsanız benzer konuyla ilgili açıklama var.

http://www.engelliler.biz/forum/sag...-icin-ozurlu-kadrosunda-calismak-sart-mi.html

memurların vergi indirimi ile emekliliği yoktur...
SSK ile çalışan işçi kardeşlerimiz vergi indirimi ile emeklilik koşullarını sağlarlarsa emekli olurlar.
memurlarda;
raporla engelli memuriyete hak kazanmak
ya da
normal memur iken memur olmadan önce aldıkları raporları ibraz etmek
gibi iki temel şartı var..
yasa, hala doğuştan hasta olsa bile eğer işe girmeden önce raporu yoksa, kişi normal memur olmuşssa onlara defol diyor.
sormadığım yer kalmadı.. masterzek

ben EMEKLİ SANDIĞI koşullarını taşıyorum... SSK ya da BAĞ-KUR değil.
sormadığım yer kalmadı.. masterzek

Jozefim

Konunun ilk mesajında devlet memuru olduğunuzla ilgili birşey görmediğimden sitedeki büyük çoğunluk gibi hemen SSK üzerinden mantık yürüttüm tabii:) Memurluk konusunda ahkam kesecek bir bilgim yok.

Kamuda bu işlerin bahsettiğiniz gibi yürümesi olası.Orası başka bir dünya resmen.Devlet memuru olmakla falan hiç uğraşmadığım için bir kere daha kendimi kutlarım.

Benim az önce okuduğum, diğer konunuzdaki daha detaylı mesajınızdan anladığım kadarıyla KPSS'ye girdiğinizden devlet diyor ki "bu zat fiziksel, ruhsal durumu gerçekte ne olursa olsun kendini sağlam hissediyor ki engelliler için değil bu sınava giriyor.Güzel..Biz de artık kendisini sağlam sayar ona göre davranırız.Ama ileride kusura bakmasın şartları değiştirmeyiz yeniden engelli saymayız."

Ne diyebiliriz ki? Umarım ileride bir şekilde geçiş yapmanızı sağlayacak bir yönetmelik vs birşey çıkar.Daha emekliliğinize var.Kamuda işler nasıl yürür hiç bilmiyorum.Ekpss'ye yeniden girme imkanı falanda herhalde yoktur ya da saçma sapan birşeyler isteniyordur? Ancak işin ucunda erken emeklilik olduğundan zorlanabşilecek bir şart varsa denenebilir.

masterzek boşver üstad.. devlet bize sağlam demiş... haddimize mi bunu sorgulamak.... yüzde 80 raporu olan adam mıke tyson la dövüşür, usain bolt la yarışır tabi.. haklılar... kpss den atanan topal kardeşlerimize HALI SAHADA FORVET oynar diyorlar.
KPSS den atandım diye sağlıklıymışım.. vay be...
doktorları hocayı dövdürecem..
bunca yıl boşuna mı o kadar eziyet çektirdiler bana. ikide bir hastaneye yatırdılar...
tıp dünyası bana komplo kurdu.
baksana 65 ine kadar emmim dayım gibi çalışacakmışım.. dayım deyip geçmeyin.. taşı sıksa suyunu akıtır yeminle..

OturanBoğa merhaba sn. editörüm.. bu konuyu gündeme getirebilir misiniz ?
memuriyetten sonra rapor alan ve normal statüde çalışan bir engelliye SGK emekli olamaz diyor.

Jozefim

Engelli statüsünde emekli olursunuz. Nokta.

5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten [1 Ekim 2008] önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır

OturanBoğa öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. bu konuyu kurumuma SGK ya ve alo 170 e sordum sn. editörüm.. verdikkeri cevap aynı.. bazı memur sitelerinde bu konu gündeme gelmişti.sitenin şöyle bir cevabı var "[FONT=Arial]Ancak göreve girmeden önce özürlü olmalarına rağmen göreve girmeden önce bu durumlarının belgeleyen raporları bulunmayanların, göreve girdikten sonra alacakları sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılmasına yukarıda yer alan madde hükmü cevaz vermemektedir[/FONT].
Bana dedilen ya engelli statüde çalışıyor olmak.
ya da normal statüde olunsa bile işe görmeden ÖNCE bir raporu olmak..
OturanBoğa sizin zamanınızı aldığım için ve söylediğiniz şeylere kuşkuyla baktığım için kusuruma bakmayın. sizin aksine, SGK ve kurumum neden bana olumsuz cevaplar veriyor?..
Emekliliğe çok olsa bile şu an vereceğim bazı yer değiştirme kararlarımı doğrudan etkileyecek bir konu olduğu için ısrarla gündeme getirmek ve net bir cevap almak istiyorum. Zira böyle bir durum olursa önümde 6.5 yıl - 7 yıl kalmış oluyor. ve bu soruya alacağım net cevap, nerde yaşayacağım ben? sorusuna iyi bir cevabı olacaktır.

Jozefim

Kimin ne dediğine bakmayın. Yukarıda yazdığım yasa maddesi çok açık. İnsanlar bilmiyor ve yanlış yönlendiriyor...

OturanBoğa bilmiyorum abi. vallahi kime inanacagima sasirdim. 5510 un 2008 oncesi ise girenleri kapsadigini idda edeni gordum. Koca SGK bana neden yanlis bilgi versin?. kendi kurumumdaki personel servisi bile olmaz dedi. SGK nin bilgi edinme uygulamasi olan alo 170 i aradim. onlar da aynisini diyo. maliyedekilere sordurttum. net cevap veremediler. SGk ne demisse o. dediler. kuruma sordum engelli kadrosuna gecebilir miyim. dediler kadro dolu. dolu oldugunu biliyorum dedim. sl

Jozefim,
Kardeşim sakin ol ilk önce prim ödeme gününü tamamlamaya bak bu süreç bittikten sonra kurumuna müracaat edersin emekli olursun. Şimdi kafaya takarsan zaman geçmez işini yapmaya adapte ol..
Son olarak sen emekli olursun. NOKTA

officer abi emekliliğe çok var. biliyorum ama şu an yer değiştirme kararı vermem gerek. bu duruma göre bir karar verecem. nerde yaşayacağıma dair. o yüzden neticeyi öğrenmek istiyorum.

işe normal olarak girip, sonradan engelli olduysanız 1800 gün üzerinden ve çalışma gücünüzün %60 ını kaybettiğinizi raporonuzla belgeleyip malulen emekli olabilidiniz. sizin durum farklı, ama vergi indiriminden sanırım faydalanabilirsiniz, vergi dairesine bir sorun derim.

Üst Alt