Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Anayasa Mahkemesi’nden Engelli Araç Alımında Önemli ÖTV Kararı!

366.gün

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
3
Mealen diyor ki, %90 altında engelli olup raporda hareket ettirici kodları belli olan engelliden ötv almıyorsan, ehliyet alamayacak kadar engeli olup oranı %90'dan az olan engelliden de ötv alamazsın diyor.

@OturanBoğa,
Haberi ben de okudum ama pek bir şey anlamadım.
Üstad demişsin ki "...kendisi de araç kullanamayanlar...". Peki, %90 altı raporu olup da kendisi de araç kullananlara da OTV.siz araç hakkı tanınacak mı sana göre?
Ben bu konularla pek ilgilenmediğim için açıkça bilgi sahibi değilim, ondan soruyorum.

Adamlar kanunu geriye doğru yürüttü. Hakkımızı gasp ettiler. Binlerce kişi mağdur oldu. Hala saçma sapan şeylerle uğraşıyorlar.

Sıradan araç kullanması için ehliyet veriliyorsa ötv'siz araç verilmez. Yani rapor oranına değil de, ehliyet alıp alamamasına bağlı

Bu başlık adı altında açılmış bir dava vardı. Benzer durumda olan kişiler için mahkemeye gitmeksizin araç alınabilmesinin önü açılmış.
Özetle özel tertibat ile kullanması gereklidir şeklinde rapor alabilen ancak, özel tertibata rağmen kullanamayacak olan /ehliyet alamayan kişileri ilgilendiren bir durum bu. Buradan şu çıkmasın ama annemin engeli var, ehliyet alamıyor, alabilir mi. Hayır, %90 altı raporlarda ortopedik engelinden dolayı Özel tertibat gereklidir olayı eskisi gibi geçerli yine sadece mesela kas hastalarına sen tertibatla da kullanamazsın gibi sebeplerden dolayı ehliyet vermedikleri için ötv indirimi ile araç alamıyorlardı. Bu kişileri kapsıyor.

@366.gün Sizin için değişen bir şey yok.

Alıntıdır;

Engellilerin engel oranına bakılmaksızın, tertibat şartı da olmaksızın, ÖTV istisnasından faydalanması gerekir, aksi anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır diyor.

İlgili düzenlemenin yapılabilmesi için de 9 ay süre veriyor. Anayasa mahkemesinin madde iptal hükmü 9 ay sonra yürürlüğe girecek, o zamana kadar hükümet ilgili maddelerde düzenleme yapacak.

Merhaba arkadaşlar, NTV'de böyle bir haber var. AYM %90 altı engelli raporu olanların ÖTV muafiyetinden yararlanabileceği kararı iptal etti diyor. Sürücü olamayanların da ÖTV'den muaf olabilmesi için yapılan bir düzenleme mi yoksa bundan sonra ÖTV muafiyetinden sadece engelli raporu ℅90 üzeri olanlar mı yararlanacak.

burada anlaşılan 90 uzeri ve 90 altı tertibatlı araçları engelli bireyler kullanabiliyor idi fakat 90 altı olup zihinsel ve fiziksel ( araç kullanamyan) kişilerde tertibatli araç yaptırıp yada tertibatsiz şekilde 3. kişilerin kullanma şartı ile ÖTV siz araç alabilecek

Yıllardır anlatmaya çalıştığım şey kardeşim oda engelli bende engelliyim o alıyor da ben neden alamıyorum eşitlik ilkesine gerçekten aykırı benim oranım yüzde 70 onun yüzde kırk o alıyor ben alamıyorum sonunda düzeltirler inşallah yada orana göre ötv indirimi gelmeli yoksa haksızlık

Anayasa mahkemesi 90 altı kendi kullanabilen ötv den aracları kendisi kullanabilir yasasını iptal etti.artık yakını kullanabilecek Haberlergecıyor googlede dogrumu haber sitelerinde.. Googleye ötv haberi yazın aym görürsünüz

Burada tertibatlı aracı yalnızca sürücüsü kullanır ibaresi de iptal oluyor anlamı çıkardım ama yanlış mı düşünüyorum?

teşekkürler üstadım.

@HuYSuz79,

duruma göre bu karar hakkaniyet çerçevesinde olumlu bir gelişme umarım saçma sapan 10 yıl kuralı ile de bir gelişme olur...

@kertenkelek, konu hakkında bilgim yok ancak tekrar baktığımda sadece tertibatsız araç alamayan engelliler için olduğu anlaşılıyor. Tertibatlı araç sadece kendisi kullanır ibaresiyle ilgili karar yok.

Bu ülkede dertler tükenmezdir, bitmemesi için özel çaba sarf ediliyor. Yıllar sonra engelliler arasında yapılan ayrımcılık mahkeme kararı ile kabul edilmiş. %90 altı engelli oranı olan bireyin, kendisi araç süremese dahi ÖTV faydalanma hakkı "eşitlik ilkesi" gereği olmalıdır diyor mahkeme. Yani ehliyeti yoksa da (özel tertibat olmasına gerek olmasa da) ÖTVden faydalanmalı diyor.

Yazmışlar fiziksel-zihinsel diye, işitsel yok yine. Neyse umarım sorun olmaz. Sanırım işitme engelliler "özel tertibat olmadığı için" ÖTVden faydalanmıyordu. Bu karar ile özel tertibat şartı kalkarsa büyük ihtimalle işitme engellilerin de ÖTVden faydalanmasının önündeki engel kalkar.

Kısa özet: %40 ve üzeri raporu olan engelliler, özel tertibat/ehliyet şartı olmadan ÖTV indiriminden faydalanmalı diyor mahkeme.

Sayın arkadaşlar
Mahkeme kararı şu anlama geliyor:
C Bendi tamamen iptal yani 9 ay sonra yeni düzenleme yapılmaz ise % 90 altı raporu olan hiç kimse araç alamaz kesin ve net
Saygılarımla

@DADAŞ06,

Başvuru gerekçesi %90'ın altında raporu olup "sürücü olamaz" denen kişilerin ötv'siz araç alabilmesi iken, bu talebi doğru sayarak aşağıda kırmızı ile belirginleştirdiğim ifadeyi anayasaya aykırı bulan mahkemenin bu kararını "c maddesi yoksa bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler ötv muafiyetinden yararlanamaz" demek büyük bir hinlik olur. Çok gülerim. Suya götürüp susuz getirmiş olur akp, mum diker :):):):)

"c) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
[...]
on yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,
[...]
vergiden müstesnadır."

Evet oturanboğa
Kararın hüküm kısmının b maddesi ile c bendini tamamen iptal etmiş durumda . Kısaca sizin kırmızı ile yazdığınız kısım değil , c bendi kim vurduya gitmiş navigasyon ile yol arıyor 😅🫣

@DADAŞ06, Hüküm kısmında C alt bendinin bir bölümü alıntılanarak iptal edilmiş, hepsi değil. Oturanboğa haklı oluyor, çünkü onun vurguladığı ile hüküm kısmında C alt bendinin alıntılandığı (iptal edildiği) kısım aynı.

@Tenê,

Sayın arkadaşım
Hüküm kısmındaki b maddesini araştırmanızı öneririm . O zaman ne olduğunu anlayacaksınız. Kanundaki c bendi tamamen iptal kesin ve net
Saygılarımla

7. Maddenin 2 numaralı c bendi: c) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahilbedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareketettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,111213

Hükmün A kısmında; , "bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareketettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından" maddenin bu kısmı iptal edilmiş.
Hükmün B kısmında da maddenin geriye kalan kısmı iptal edilmiş.

Maddenin geriye kalan kısmında rapor oranı yok. Lira ve motor özellikleri var sadece ve onlar da iptal edilmiş.

7. maddenin 2 numaralı c bendinde rapor oranı yok. İptal edilense sadece bu benttir.

Üst Alt