Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Akciğer kanserinden kontrollü malulen emekli olan babamın maaşı 11 aydır kesik

rlteke

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
2018 şubat ayında akciğerinde bulunan 8cmlik tümörden dolayı akciğer kanseri teşhisi konulan akabinde 14 seans kemoterapi ile 30 seans radyoterapi alan ve daha sonrasında istirahate çekilen babam ile ilgili yazıyorum.
Teşhisin konulduğu yılın yaz aylarında sgkya malulen emeklilik için başvurduk ve heyet işlemleri vs sonucunda babamı bağkurdan KONTROLLÜ MALULUEN EMEKLİ yaptılar.

Her yıl SGK'nın bize yolladığı kağıt ile birlikte heyete giriyor ve kontrollerini yaptırıyorduk.
2020 yılında girdiğimiz heyetin sonucu olumsuz çıkmış olacak ki son ödemesini 27/11/2020 tarihinde aldı ve maaşı engelli oranı %60'ın altında olduğu söylenerek kesildi.

Bu oran neye göre belirleniyor bilemiyorum çünkü sgkyada sorsam hastanenin sağlık kurulunuda arayıp sorsam %yi bilmediklerini vs söylüyorlar.

Maaşının kesildiğini bir sonraki aylığını çekmeye çalıştığımızda öğrenmiş daha sonrasında 29/12/2020 tarihinde SGK'ya gidip Yüksek Sağlık Kuruluna İLK itiraz dilekçemizi yazmıştık.(Hazır forma ad soyad yazdırıyorlar o kadar)
YSK'ya ilk itirazımızın cevabı 07/04/2021 tarihinde "Adı geçenin çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmediğine" karar verilmiştir olarak geldi.
SGK'da çalışan kişiler bizi tekrardan heyete yönlendirdiler ve 25/06/2021 tarihinde tekrardan heyete girdik.
20/08/2021 tarihinde yine %60 çalışma gücü kaybı bahane gösterilerek malulen emekliliği kabul edilmedi.
Bu kararada itiraz edince YSK'ya ettiğimiz 2. itiraz oldu.

E-Devlet DYS Evrak takipten 2 hafta önce son işlemin yapıldığını görünce bugün sgkyı aradım(tahminen bizi aramayı unutmuşlar) cevabın bugün daha yeni geldiğini ve yine YSK'nın raporumuzu RED ettiğini söylediler.

SGK'dan zar zor rica ettiğim en son girdiğimiz heyet raporunun fotoğrafı: https://www.hizliresim.com/2r2vkb1

SGK Bağkur maluliyet tespitinde Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği'ne bakıyormuş.
Bu yönetmelikte akciğerler ile ilgili böyle şeyler yazıyor: https://www.hizliresim.com/nldbaxo

Babamın akciğerindeki tümörün patoloji sonucunda küçük hücreli karsinom olduğu vs yazıyor o yüzden A şıkkını direk eliyorum.
B şıkkını tam anlayamadım ama tedavilere rağmen babamın akciğerindeki tümör bir küçülüyor bir büyüyor.
İlk kemoterapi sonrası 3cmye düşmüş radyoterapi sonrası 5cmye yükselmiş her 4 ayda bir çektirdiğimiz tomografilerle tümörün boyutu geçtiğimiz şubat ayına kadarda yavaş yavaş 2.8cmye düşmüştü ama 1-2 ay öncesinde çektirdiğimiz tomografi sonucunda tümörün boyutu 0.2cm büyüme ile 3.0cmye yükseldi.
Babamın hastalığı halen devam etmekte ve tümörün boyutu anlattığım kadarıyla stabil değil sürekli küçülüp büyüyebiliyor.
Ki kemoterapinin vs yan etkilerinden dolayı işitme kaybı gibi sıkıntılarıda var (hepsi raporda yazıyor).

Bu konuyla ilgili bilgisi , fikri olan birileri var mı acaba? Nasıl bir yol izlemeliyiz ne yapmalıyız ?
Yarın SGK'ya gidip 2. kez YSK'dan gelen RED kağıdını alacağım oradakilerlede görüşeceğim ama burayada bir konu açıp bilginizi almak istedim.
Çevremizden dava açmamızı söyleyenler var ama kimi kime şikayet edeceğiz ne yapacağız hiç bir fikrim yok.
Adam 11 aydır hem MADDİ hem de MANEVİ olarak zararda...

rlteke

Teorik olarak artık tek yol dava açmak. Ama bu çok uzun ve sonucu da belirsiz bir yol olur. Ben olsam, red kararına itiraz etmez, iki ay Bağkur isteğe bağlı prim yatırır, sonra yeniden malulen emeklilik başvurusunda bulunurdum. Güncel maluliyet cetveli'Ne göre malul sayılacak durumda olduğunuzu doktorunuza teyit ettirmeyi denediniz mi? Yani tanı olarak o bilir uygun olup olmadığını

Bülent abi merhabalar
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim :)

İsteğe bağlı bağkur yatırmamızdaki amaç nedir acaba? Babam şu an 67 yaşında ve yaklaşık 3 yıl kadar eksik primi var. Durumumuz olsa hiç malulen emeklilikle vs uğraşmaz prim yatırırdık ama rahatsızlığı başladığı dönemlerde yaşadığımız Balıkesir ilinde değilde İstanbulda tedavi olduğundan maddi sıkıntılardan dolayı dükkanımızı vs satmak zorunda kaldık. Gerçi malulen emekli olmak isteyenlerin dükkanını vs kapatması gerekiyordu diye hatırlıyorum.

Maluliyet cetveli yazısına eklediğiniz dosyanın varlığını 2-3 hafta öncesinde öğrenmiş Akciğerlerle ilgili bölüme baktığımda;

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması,
---Akciğerin küçük hücreli olmayan karsinomları (İnoperabl, anrezektabl, rekürens gösteren veya hiler nodlara veya daha uzağa metastazı bulunan)
---Küçük hücreli karsinom: Toraksa sınırlı hastalıkta uygulanan tedavilere rağmen ilerleyen veya yaygın hastalık olması
---Anrezektabl superior sulcus karsinomu (pancoast tümörleri dahil)

Bu 3 şıkkı görmüştüm , patoloji raporuna göre babamın tümörü küçük hücreli karsinom olduğundan onu sadece 2. şık ilgilendiriyor ama tıbbi terimlere çok vakıf olamadığımdan şartı yerine getirip getirmediğini anlayamıyorum.
Tümör tedavilere rağmen 8cm gibi bir boyuttan 3cmlere geriledi ama bu 3 yıllık süreçte 5cmyede yükseldi tekrar 3ede düştü hatta geçtiğimiz şubat ayında 2.8cmdi şu an 3.0cm.
Yaygın hastalıkta sanırım metastaz yapıp yapmamasıyla ilgili eğer metastaz ile ilgiliyse babamda metastaz yok.

Tabi ben şu an sadece Akciğerindeki rahatsızlıktan ilerliyorum ama konuda paylaştığım sağlık kurulu raporuna bakarsanız babamın birden çok rahatsızlığı var.
KBB doktoru işitme testini https://depo.btu.edu.tr/dosyalar/engelsiz/Dosyalar/ozurlu_rapor.pdf buradaki cetvele göre yorumlayıp orta derece işitme kaybının olduğunu söyleyip engel oranının %32 olduğunu söylemişti.
Nefroloji doktoru böbreklerindeki kreatinin yüksekliğinden Evre 3A teşhisi koymuştu onunda bazı yerlerde %20 bazı yerlerde %55lik bir engel oranına sahip olduğunu gördüm.
Diğer doktorlarda bir sürü şey yazdı hepsininde illa üç beş oranı vardır.

Birde şöyle bir durum var ki SGK'nın bizi hastaneye yönlendirip istediği sağlık kurulu kağıdına doktorlar herhangi bir % yazmıyor hatta yazamıyorlar karar Bursa yada Ankara sağlık kurullarında veriliyor diye biliyorum.
Böyle bir durumda cetveldeki gibi Ağır Çalışma Kaybı sebebi aranıyorsa neden bize gelen kağıtta heyet ve ysk itiraz cevaplarında "Adı geçenin çalışma gücünün en az %60'ını KAYBETMEDİĞİNE karar verilmiştir" yazıyor?
Mevzuata göre ağır çalışma kaybı yaratan bir sebep aranıyorsa neden % olayı var ki? Ha varsa da bu kadar rahatsızlığı olan bir adama nasıl %60 altında oran veriliyor bunu da anlamıyorum sadece kulaklarından %32 alabiliyor nasıl bir hesaplama yöntemleri var ki?
Gerçekten kafa karıştıran beyin yakan bir durum...

Edit : Yazıların uzun olduğunun farkındayım kusura bakmayın affınıza sığınıyorum ama olayları olabildiğince özet geçmeye çalışıyorum... Babamı direk oranı belli olan engelli raporu alabilmesi için heyete sokup oradan çıkan sonuca göre bir yol izlemeyi düşünüyoruz. Olmazsa Vakıflar Genel Müdürlüğünün muhtaç aylığı varmış oraya başvurmaktan başka çaremiz kalmıyor çünkü 3 yıllık eksik primlerini ödememiz bizim için çok zor.

Ha varsa da bu kadar rahatsızlığı olan bir adama nasıl %60 altında oran veriliyor bunu da anlamıyorum sadece kulaklarından %32 alabiliyor nasıl bir hesaplama yöntemleri var ki?
Gerçekten kafa karıştıran beyin yakan bir durum...

Şimdi mesele şu:
Engellilik oranları ile çalışma gücü kaybı oranları aynı şey değil.
Çalışma gücü kaybını SGK belirliyor. Bunun engellilik oranı ile alakası yok.

Maluliyet için ise engelli raporundaki oranları değil, maluliyet cetveline göre çalışma gücü kaybınızı dikkate alıyor. Yani tek bir engelden en az %60 çalışamaz durumda olduğunuzu ispatlayamazsanız emekli etmiyor.

Sizin durumunuzda küçük hücreli karsinom (ki çok öldürücüdür) metastaz veya 3 yıl içinde ilerleme olmadığı için "şu an maluliyet gerektirecek durum yok" diye değerlendirilmiş. Çünkü maluliyet cetveli bunları şart koşuyor.

Tümörün 1cm büyümesi, küçülmesi çok fazla anlam ifade etmez. Küçük hücreli karsinomda 3 yılda metastaz olması veya kanserin tüm akciğere yayılması en fazla 1-2 yıl sürer. Yani sizin durumunuz "tedaviyle kontrol altına alınmış" diye değerlendiriliyor.

SGK mevzuatını bir yana koyarsak, bazı kişiler farklı engeller nedeniyle aldıkları "engellilik raporu" toplamda %60'ı geçtiğinde SGK'ya dava açıyor. Bazıları da kazanıyor. Ancak pek kolay bir süreç değil. Ayrıca zaman alıcı.

rlteke

Malulen emekliliği iki kere reddedilen kişinin yeniden itirazı mümkün olmaz. Kendi başınıza alacağınız rapor da malulen emeklilik başvurusunda kullanılamaz.
Red kararına karşı bişey yapmayın, 2 ay isteğe bağlı prim yatırın, sonra sıfırdan yeniden malulen emekliliğe başvurun. Böyle olduğunda geçmiş red kararları by-pass edilmiş olur. Aksi halde her başvurunuz itiraz olarak değerlendirilir reddedilir.

İsteğe bağlı bağkur yatırmamızdaki amaç nedir acaba? Babam şu an 67 yaşında ve yaklaşık 3 yıl kadar eksik primi var. .

Bu arada size faydası olur mu bilmiyorum ancak; babanız malulen DEĞİL ama ERKEN EMEKLİLİK şartlarına uyuyor mu?
Eğer uyuyorsa ve %40 üzeri engelli raporu alırsanız (ki çok rahat alırsınız) 1 ay kadar bir yerde sigortalı gösterip ERKEN EMEKLİLİĞE başvurabilirsiniz.

Erken emeklilik malulen emekliliğe göre çok daha kolaydır. Malulen emeklilik ile engelli emekliliği farklı şeyler.

https://www.engelliler.biz/forum/em...-yasa-bagli-olmadan-erken-emekli-olurlar.html

MeTePe

Her iki raporun farklı olduğunu biliyordum ama bu kadar olduğunu bilemiyordum yani tek rahatsızlıktan %60(ağır çalışma kaybı) aranıyorsa o zaman maalesef babamın akciğerindeki tümörden emekli olabilmesi şu an için mümkün değil gibi görünüyor. Umarız tamamen iyileşirde böyle şeylere gerek duymayız , bizde birden fazla rahatsızlığı olduğu için maaş alabilir diye düşünüyorduk ama böyle olduğunu bilmiyorduk.
Anksiyete bozukluğu vsde var yani anlaşılan SGK resmen 10 parmağımızın 9u bile kopuk olsa yüzümüze bakmayacak :)

O zaman önümüzde 2 yol bulunuyor gibi,
1.si Engelli Raporu alıp dava açmak.
2.si yine Engelli Raporu alıp Vakıflar Genel Müdürlüğünün verdiği Muhtaç Aylığından yararlanmak.
Tabi Muhtaç Aylığı yada Yaşlılık aylığı vs bağlandığında tekrardan Malulen Emekli olunamıyormuş diye duymuştuk bu konuyla ilgili bir bilginiz var mı ?
Belki ilk olarak 1. yolu izleyerek alamadığı maaşlarıda alıp tekrardan emekli olabilmesi şansını deneyebilir olmazsa Muhtaç Aylığına başvurabiliriz.

OturanBoğa
Çalışanlardan böyle bir konuda bilgilendirilmemek gerçekten üzücü...
Abi açıkçası babam her yıl toplam 200KM gidiş geliş tutan bir yolu sürekli farklı insanların bizi arabalarıyla götürüp getirmelerini rica etmekten , sabahın köründe yollara düşmekten ve öğlen başlayacak heyet saatine kadar koca hastaneyi tekerlekli sandalyede gezmekten maalesef bıktı.
MeTePe adlı kişiye yaptığım alıntıdaki gibi ilerleyeceğiz gibi gözüküyor.

Her ikinizede değerli vakitlerinizi ayırdığınız ve ilgi gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim , hakkınızı helal edin :)

l6v9ja9

https://www.hizliresim.com/l6v9ja9
Vallahi çok hatırlamıyorum , üstteki linktede babamın ödediği prim gün sayısı 200 küsür yazıyor ama 2-3 ay önce SGK'ya gittiğimizde askerliği maskerliğide hesaplandığında 3 yıl kadar bir süre prim ödemesi gerektiği söylenmişti(not defterimde 1100 küsür gün yazmışım) o zamanda 5400 günden emekli olacaktı galiba

edit : şu an e-devlette "SİSTEMDE PROBLEM VAR.HESAPLANAMIYOR.0805." yazıyor

https://www.hizliresim.com/lpi2l4n
burada 7yıl 2 ay yazıyor ama sosyal güvenlik merkezindeki 4b görevlisi babamın yanlış hatırlamıyorsak 5400 günden emekli olmasına 1100 küsür günü kaldığını söylemişti
yarın 4b servisini arayıp bilgi isteyeceğim

Üst Alt