Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

96 sigorta girişi ve %52 raporla emeklilik şartlarım nedir?

seraphim

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Forumda yeniyim ve bu konu hakkında bir sürü yazı okumaktan kafam karışmış durumda.
Ben bu senenin 8. ayında %52 engelli raporu aldım. 9. ayda vergi dairesine vergi indirim için başvurdum ve hala sonucu beklemekteyim. Sigorta girişim 96 ve primlerimi doldurdum.
Vergi indirimi olumlu sonuçlanırsa özel şirketlerin engelli kadrolarına başvurup çalışmak istiyorum ama emekli olmazsan daha iyi olur diyorlar. Ama emekli olmalı mıyım? Emekli olmazsam bağlanacak olan maaş artar mı azalır mı? Emekli olanlardan SGDP kesiliyormuş. Bunun ne kadarını benden kesiyorlar ne kadarını işverenden? Bana kafamı toparlamada yardımcı olursanız sevinirim.

Yüzde 52 raporunuzla 3600 günden vergi indirimi ile emekli olamazsınız 52 rapor düşük olduğu için emeklilik prim ve sene artıyor İnternet ten senelere bakıp yada ssk ya gidip öğrenebilirsiniz

seraphim
Kesinlikle emekli olmalısınız bence.
Emekli olup SGDP kapsamında çalışmaya devam edebilir, iki maaş birden alabilirsiniz.
Bir işverene bağlı olarak sigortalı olarak çalışanlarda SGDP maaşı düşürmez.
Çünkü bu sefer de uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmayacak.
Hatta SGDP kapsamında çalışan emeklinin sigorta kesintisi normal çalışandan daha azdır.
Normal çalışan sigorta primi işçi payı %14 iken bu emekli çalışanda %7,5 dur.

İnternetten baktığımda 96 giriş için 3. kademe 17 sene 3920 gün pirim istiyor. İki şartı da yerine getiriyorum.

Benim de kafamda emekli olmak var ama bir firmada İK da çalışan bir arkadaşım emekli olmazsan daha iyi olur demişti. Benim payım düşerken firmaların payı mı artıyor acaba?

seraphim
Emeklilik şartlarınız doğrudur, vergi indirimi sonucunuz da olumlu olarak sonuçlandığında hiç sorunsuz emekli olabilirsiniz.
Aynen dediğiniz gibi.
Emekli olsun, normal çalışan olsun toplam sigorta primi kesintisi tehlike dereceleri hariç %32 dir.
Normal çalışanda %14 işçi payı gerisi işveren payı iken, SGDP işçi payı%7,5 olup gerisi işverene kalmaktadır.
Ayrı bir dezavantaj daha var, o da emekli çalışan işveren prim teşviki kapsamı dışındadır.
Bu yüzden bir işveren, ancak başka engelli bulamaz da mecbur kalırsa, ya da kalifiye bir eleman ise emekli çalıştırır.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Herhalde en iyisi primim artacaksa bir süre emekli olmadan çalışmak çalışırken emekliliğe başvurmak galiba. İşveren teşvik primi 500 TL civarıymış. Birçok yer bunu almak isteyecektir.

seraphim
Tabi ki bu sizin tercihiniz, ancak priminizin artması, size daha fazla emekli aylığı bağlanacağı anlamına gelmiyor malesef.
2008 sonrası aylık bağlama oranı çok daha düşük olduğundan dikkate değer yükseklikte bir maaşınız olmadığı sürece 2008 sonrası çalıştığınız her yıl maaş ortalamanızın düşmesine sebep olacaktır.

Peki ben çalışırken emekliliğe başvurursam işyerinin çıkarma hakkı var mıdır? Açıkçası ben lise mezunuyum ve büyük bir firmada taşeron olarak güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Vergi indirimi başvurum olumlu sonuçlanırsa çalıştığım yere engelli kadrosunda başvuru yapmak istiyorum. Üni mezunu olmadığım için firmaya almazlar diye çekiniyorum.

seraphim
Mesajınızdan hiç bir şey anlamadım.
"[FONT=sans-serif]çalışırken emekliliğe başvurursam işyerinin çıkarma hakkı var mıdır?" demişsiniz.
İşten çıkış yapmadan zaten emeklilik başvurusu yapamazsınız.n[/FONT]

seraphim...hocam ufuk abininde dediği gibi çalıştıkça maaşın düşecek o yüzden engelli emekli olup 2 maaş birden alman en iyisi olur senin için...ha şimdi sigorta primlerin 4-5 bin den falan yatıyorsa bilemem tabii??

Ufukalp

Engelli olarak çalışırken demek istemiştim. Çok fazla bilgim kusura bakmayın :). Yani engelli olarak çalışırsam vergi indiriminden faydalanarak emekli olmam için işten ayrılmam gerekiyor.

seraphim
İster vergi indirimi ile, İster malulen, ister normal, nasıl emekli olacak olursanız olun önce çıkışınız yapılmalı.
Çıkış yapmadan aktif sigortalı olarak emeklilik başvurusu mümkün değil.
muratthanmk
Özel sektörde, standart olmayan, tamamen işveren ile aranızda olan bir iş sözleşmesi ile çalışıyorsunuz.
O yüzden benim uzaktan hiç bir şey söylemem mümkün değil.

Evrakları aldıktan sonra emekli olma

Selamlar. 2 senelik beklemenin ardından vergi indirimi hakkını kazandım. 3 aydır posta ile gelmeyen evraklar için de bugün engelli birimine gittim. Bana çıktı olarak verdiler yazıyı ve işyerine kopyasını vermemi söylediler. Asıl sorum ben emekli olabilmem için çalışıyor olmam mı gerekir. Emekli olmadan çalıştığım yeri değiştirirsem neolur?

seraphim

hayır çalışıyor olmanıza gerek yok gün ve yıl şartlarınız yerine geldiyse emekli olabilirsiniz. iş yerinizi değişebilirsiniz hatta emekli olup çalışabilirsiniz de ayrıca vergi dairesi elektronik ortamda vergi indirim yazısını işyerinize gönderiyor. sizi niye uğraştırdılar böyle

Selamlar. Eyt nin çıktığını farzedersek eyt ile emekli olmak daha iyidir yoksa vergi indirimi ile mi.

seraphim vergi indirim ile emekli olmak normal emeklilik sayılıyor zaten %90 EYT ile arasında bir fark olmaz. Ayrıca EYT ne zaman çıkacağıda hala belli değil.
AYRICA VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİKTE İSTER ÇALIŞIN İSTER ÇALIŞMAYIN BU FARK ETMEZ HİÇ BİR ZAMAN.
ÖNEMLİ OLAN VERGİ İNDİRİMİNE BAŞVURU YAPARKEN ÇALIŞIYOR OLMAK ÖNEMLİDİR.
Onun meclise girmesi onaylanması 8 ay sürer.. Benden size tavsiye Vergi indirimi ile hemen emekli olun keyfini çıkarın haaa en düşük maaş 2500 TL. Sizin maaşınız ne kadar çıkar bilemeyiz.

Üst Alt