Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%91 raporum var. Memur olarak emeklilik istediğimde malûlen mi emekli edecekler?

pleiaden

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
2010 yilinda ozel sektorde sgk da engelli olarak işe basladim. 2016 yilinda ekpss ile memur oldum. 15 yilim doldu. Raporum yuzde 91 ve suresiz. Kurumuma emeklilik basvurusunda bulundum. Sgk dan agir tani alirsam engelli emeklisi mi oluyorum yoksa malul emeklisi mi?

Memur un engelli emeklilik sartlari ayni degil mi? 15 yildan emeklilik isteyince agir engelli oldugu icin malul emeklisi gibi mi isleme alirlar?

Maasin dusuk olacagini tahmin ediyorum. Ama asil merak ettigim 15 yili ve 3960 primi doldurmama ragmen agir tanidan engelli emeklisi mi olacagim yoksa malul emeklisi mi? Ise ilk girdigimde de yuzde 91 engelliydim.

@güllerin efendisi,
%91 omurilik felci

mevzuat ne diyor ?

İşe Girildiği Tarihte Malul Olduğuna Karar Verilenlerin Durumu

Kurum Sağlık Kurullarınca haklarında işe girdiği tarihte malul olduğuna karar verilenler hakkında maluliyete ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu kişilerin durumu yaşlılık sigortasının koşulları çerçevesinde değerlendirilir.

@pleiaden

İşe girerken %91 raporun varsa, emekliliği de aynı hastalıktan istiyorsan malulen emeklilik hakkın yok.
Emeklilik durumun senin engelli emeklisi dediğin, benim engelli erken emekliliği dediğim mevzuatta yaşlılık aylığı kapsamında değerlendirilir.

Ağır tanısı alırsan, 15 yıl + 3900 sigorta prim günü ile emekli olabilirsin.

Ocak_2025_sonrasi.jpg

@ucuncubahar,

Évet ise girdigimde verdigim ayni apor ve ayni hastalikla emekliligi istiyorum. Surekli ve degismedi.

Peki 15 yil ve 3900 gunle memurluktan emekli oldugunmda emeklilik ayligim taban mi olacak (16600 tl küsür)? Ve yine calismak istersem ancak bagkurlu is yeri tarzi bir isletme mi acabiliyoruz?

AKP'nin 2008'de memurlara attığı en büyük kazıklardan biri de emekli memur maaşı hesaplanması.
2008 sonrası memurlarda ödenilen prim üzerinden emekli maaşı hesaplanıyor.
ödenilen prim de aldığınız maaşı üzerinden değil çünkü mamurlara ek ödeme altında maaş veriliyor.
2008 sonrası memur olup emekli olan biri asgari ücretli bir emeklinin aldığı kadar emekli maaşına hak kazanıyor.
o da herkes gibi en düşük emekli maaşına eşitleniyor.

yine 2008 sonrası sigorta başlangıcınız olduğundan sigortalı olarak çalışamazsınız.
sizinde yazdığınız gibi iş yeri açabilir, patron olabilirsiniz.

Engelli olarak çalıştığın için engelli emeklilik şartlarını sağlıyorsan engelli olarak emekli olmalısın.
Malulen emekliliği kabul etme o durumda tekrar yeni bir işte çalışamıyorsun. Çalışırsan maaşın kesiliyor, engelli olarak emekli olduğunda çalışabilirsin hem emekli maaşı alırsın hem de çalıştığının maaşını.
@pleiaden

SGK muayeneye çagirdi. 16 yil orta duzeyde etmelerini isteyebilir miyim? Orta veya ağir olmasi arasinda prim ve yil haricinde bir fark varmi? Avantajlari olur mu orta duzeyde tani almanin agir duzeye gore?
Agir duzeyde almam atiyorum evde bakim maasi almak gibi avantaj da saglayabilir mi?

Hafif Orta ya da Ağır tanı ile emekli olmanın senin açından değişen bir farkı yok.
Tek fark hafif tanıda daha fazla sigortalı gün isteniyor, ortada biraz daha az, ağır tanıda da en az.

"16 yil orta duzeyde etmelerini isteyebilir miyim?" İsteyemezsin
Çünkü kararı verecek olan SGK Sağlık Kurulunu görme, konuşma, mesaj iletme
kısacası herhangi bir iletişime geçme şansın yok.
SGK sağlık kurulu kararı istediğin gibi gelmezse, itiraz edebilirsin en fazla yapabileceğin bu.

SGK sevki ile hastaneye gidipte rapor çıkartırsan muhtemelen alacağın raporda oranlar olmayacak ve muhtemelen sana verilmeyecektir bile rapor.
Hastane direk SGK'ya yollar raporu.

Şayet elindeki raporda tam bağımlı işaretli değilse,
Ve raporu diğer işlerde kullanmak istiyorsan SGK sevki sonrası yeniden aynı hastaneye başvurup yeni rapor çıkartman gerekebilir.

Elindeki raporda tam bağımlı kısmı işaretliyse elindeki raporu kullanabilirsin.
Diğer şartlarda tutuyorsa tabi ki bakım parasına da başvurabilirsiniz.

Son düzenleme:
@ucuncubahar 2008 öncesi memur olan işe başlarken engelli raporu olmayan şuan %60 iş gücü kaybı olan kişi malülen emekli oluyor sanırım. Peki emekli maaşı onunda mı düşük olur? 26 hizmet yılı 9360 prim gününe göre bilginiz var mı?

2008 öncesi memurlarda en düşük emekli maaşı diye bir kavram var.
yani yine ödenen primler mi etkili orasını bilmiyorum.

2008 sonrası memur olanlarda ödenen primlerle alakalı olduğundan daha düşük emeklilik maaşı çıkıyor.
2008 sonrası memur olanlar henüz emeklilik sürecini yaşamadıkları için durumun vehametini henüz bilmiyorlar.
2008 sonrası memur olup engelli emeklisi olanlar yaşıyor bu sorunu ve fakat onlarında sesini duyan kim.

Gereksiz bilgilerden sonra sorunuzu cevabına gelirsek;
2008 öncesi memurlarda en düşük emekli memur kavramı var.

Temmuz 2025 itibarıyla en düşük memur emekli aylığı 22.670 TL olarak belirlendi.

2008 sonrası memur olup emekli olanların çoğunluğu en düşük emekli maaşı 16 bin 881 TL olmakta.
Burada belirleyici olan çalışırken ödenilen prim.

Üst Alt