Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2003 sigorta başlangıcı 4500 prim günü ile emeklilik!?

Konular
14
Reaksiyonlar
34
Deneyim arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.1 temmuzda aldigim%50 orana itiraz ettim %67 ile 1 yil süreli raporumu yeniledim.
Raporumu vergi indirimine göndermedim henüz engelli kadrosundan çalışmaktayim şuan.
2003 sigorta başlangıcı 4500 primim var.
Ikinci derceye yükselince raporum
şuanda emellik için 19 yıl sigorta süreriligi ve primim yeterli. Ben raporu ssk nin engelli birimine götürüp vergi indirimi için onlar mı yollayacak Ankara maliyeye yoksa işyerinden çalıştığıma dair dilekce ile vergi dairesine ben mi müracaat edip gelen engelli vergi indirimi yazısı ile ssg ya gitmem gerekiyor.
Ssg ya vergi indirimi yazısı ile gidince biz hasteneye yollayacağız gibi bir durumla karşılaşır mıyım bu kafama takılıyor.

Bir de engelli vergi indirimi yazısı gelince mi iş yeri ile konuşsam emeklilik ile alakalı. Aynı iş yerinde engelli kadrosundan çalışmaya devam etmek istiyorum.

Rapor bir yıllık geldi
Astım%20
Kas ve iskelet.%13
Lösemi %40
Anksiyete %20

vergi indiriminin serenli gelme durumu olur mu aceba.

fenerliyizz

Raporu alıp işyerinin bağlı olduğu defterdarlığa gidecek ve sakatlık indirimine başvuracaksınız. Bu hakkı kazandıktan sonra -emeklilik için diğer şartlar da tamamsa*- sigorta müdürlüğüne gidip emekliliği hak ettiğinize dair yazı alıp işyerinize vereceksiniz. Onlar da kıdem tazminatınızı ödeyip çıkışınızı yapacak ve siz emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız.
Sonrasında aynı işyerinde çalışmaya devam edecekseniz, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek emekli statüsünde sigortalı yapıldığınızdan emin olun.

*
2008_oncesi.PNG

OturanBoğa

bu düzenleme malulen emekli olacak kişilerin hastalığının ağır yada orta düzeyde tespiti ile alakalı düzrnlememi.28 Eylül 2021 de resmi gazetede yayınlanan.Benim anlamadığım nokta 2019 da düzenlenen hastalıklara verilen puan cetveli halen uygulanmaktamı.engrlli raporu çıkartırken hafif düzeyde etkilenme olan hastalıklar ile %40 üzeri rapor alan faydalandı haklarından tekrar faydalandı biliyormuş.ben 2021 de emekliye oldum raporum 1 yıl süreli %67 lösemi remisyonda, astım var %20 , bel ve boyun fıtıgı %13,psikiyatri %20 temmuz 2022 de kontrol muayenem var. Bu yönetmelik bizi ne kadar ilgilendiriyor bilgi verirseniz sevinirim kardeş

fenerliyizz

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup emekliliği 4a (SSK) statüsünde gerçekleşecek olan kişiler sakatlık oranı cetveli'ne tabiler halâ. Bu kişilerde Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre belirlenen oranlar Balthazard Formülü ile toplanıp toplam oran hesaplanmaya devam edecek.

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olanlar ile 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olmasına rağmen 4b ve 4c statüsünde emekli olacaklar ve bir de malulen emekli olacaklar yeni yönetmeliğe ve SGK Hastalık Listesi'ne tabi olacaklar. Bu kişilerde balthazard formülü uygulanmayacak. SGK Hastalık Listesi'nde tanı ve düzey varsa engelli statüsünde emekli olunur, yoksa olunamaz.
Evet, korkunç bir hak kaybı söz konusu.

fenerliyizz size benden tavsiye malulen emeklilik için hiç ama hiç bir zaman uğraşmayın. Ben bi salaklık ettim zamanında.Ameliyattan sonra başvurdum %80 raporum olmasına rağmen red geldi... Sigorta başlangıç tarihim 18.07.2003 5247 gün
Daha sonra vergi indirimine başvurdum süresiz olarak çıkartıldı 23 günde. Dün SGK emekli serviste kontrol yapıldıktan sonra emekli olabilirsiniz dilekçenizi verip normal emekli olacaksınız dediler.... Malulen emeklilik ile uğraşmaya değmez hiç bir zaman unutmayın..

Sigorta başlangıç tarihim 2003 ssk dan emekli oldum. Raporum 1 yıl süreli idi.temmuz 2022 de kontrol muayene var.heyete girdiğimizde şubat 2019 da yürürlüğe giren sakatlık cetveline göre puanlama yapılacak anladım kadarıyla doğrumu.Teşekkürker. birde bu 2021eylül malulen emeklilik düzenlemesinde ağır engelli ibaresi koymuşlar çoğu hastalığa yani çalışırken birden fazla hastalığının baltalar formülünü göre %60 üzerinde olmasının bir snksmı kalmıyor ek birde belirtilen hastsliklar olmalı ve ağır engelli yada bazı hastalıklar gruplarına görede orta derece ibaresi olmalı ki hasta malulen emekli olmalı.

Bu yeni yönetmelik adaletsizlik resmen 2008 den sonra sigorta girişi olan kişiler 2019 sakatlık oranına göre degerlendirilmeyecekmi yani.Örnegin astım var hafif düzeyde %20 şeker var %20 bel fıtığı var %7 psikiyatri %20 heyette hastalıklardan bu oranı aldı toplamda %40 geçti engelli kimliği kartı cikarta bilecekmi.yada sötlemi uygulanacak sağlık kurulunda Eylül 2021 deki yönetmeliğe göre psikiyatri ağır ibaresi yoktur puan yok. Brl fıtığı ağır iş görmesine engelli teşkil değil puanlama yok. Şayet böyle olursa kimse rapor alamaz kolay kolay. Umarım değildir

deasn12
Kardeş ben engelli vergi indiriminden emekli oldum. Ssk dan ywnliz raporum 1 yıl süreli idi temmuz 2022 de kontrol muayenem var.Bu 2021 eylülde yürürlüğe giren malulen emeklilik düzenlemesini yeni okudum. BU düzenlemede rk 1 deki hastalıklar ve hastalıklara verilen ağır derece yada orta derece idarelerinin görünce şayet bu düzenleme dedim rapor alacak her kezi kaldırırsa dedim duman eder kimse kolay kolay rspoe alamaz.cunku normal engelli raporu alırken her hastalığın pulanlaması yüzdeleri halinde. En son güncellenen şubat 2019 özürlülük cetvelinde. Ama burada malulen emeklilik için kişi hastada olsa ağır engelli ibaresi istiyor toplamda %60 rapor çıkarsada meslek hastalığından.

Benim engelli raporumda vardı malulen emekli olmak istediğim zamanda %97 süresiz tam bağımlı. Onu bile hastane bölümlerinden istemiş olduğu sağlık raporları dosyamıza eklemiştik bizler. Engelli raporum dahi işe yaramadı düşünün artık.

fenerliyizz

Evet, kontrolde, emekliliğe temel olan düzenleme ne idiyse, yine o düzenleme temel alınacak.

Malulen emeklilik için SGK Hastalık Listesi'ne göre tespit edilen hastalığın Ağır olarak tariflenen düzeyde olması şart. Ya da iki tane Orta düzeyde tanı olmalı.

Bu yeni yönetmelik ve cetvel sadece sgk işlemlerinde kullanılacak. Diğer haklar için sakatlık oranı cetveli kullanılmaya devam edilecek

OturanBoğa bu eylül 2021de resmi gazetede yayınlanan yönetmelik malulen emeklilik işlemleri ile alakalı sadece sanırım.Engelli raporu alırken subat2019 daki özürlülük cetveline göre değerlendirme yapılacak.%40 engelli raporu alan kişiler vergi indirimi ile cetvelde belirlenen şartlara göre yaşlılık aylığı için müracaat ede bilecek bu hisutda değişen bir şey yok anladığım kadarı ile.hastalıklara ⁹verilen puanlama aynı 2019 yönetmeliği üzerinden değerlendiriliyor şuanda da.

fenerliyizz

Hayır, sadece malulen emeklileri kapsamıyor. Yukarıda da yazdım: 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olanlar ile 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olmasına rağmen 4b ve 4c statüsünde emekli olacaklar ve bir de malulen emekli olacaklar yeni yönetmeliğe ve SGK Hastalık Listesi'ne tabi olacaklar.

OturanBoğa bu eylül 2021 yönetmeliği ne göre 1 Ekim 2008 öncesi sonrası diye sınıflandırması ana yasaya aykırı degilmi eşitlik ilkesine göre.yani 1 Ekim 2008 den önceki ssk 4a girişlimler 2019 özürlülük cetveli uygulanmaya devam,4b ve 4c sigortalı ve 1 Ekim 2008 sonrası ssg li olan
26 eylül 2021 deki malulen düzenlemeye tabi.Yanlız resmi gazetede yayınlanan evdeki Hastalık larda hiç birinde yüzdelik dilim belirtilmemiş.sadece ağır engelli ibaresi aranmıs kimi hastalıkta seyrine göre orta derece yada hafif.özürlülük cetvelinde de bir çok hastalık yok olsa da hafif seyreden dikkate alınmıyor. Şayet %40 rapor almak için müracaat eden birisine bu yol izlenirse puanlama yapılırken yüzdelik dilim nasıl hesaplanacak hangi yönetmeliğe göre hesaplanacak.Bence bu eylül 2021 deki malulen emeklilik için yapılan düzenleme gibi duruyor.

fenerliyizz

Merhaba,Bülent Bey OturanBoğa söyledikleri birebir doğrudur.

Bununla beraber sizede katılıyorum.2 farklı sistem ve vatandaşlar arasında ayrıma neden oluyor.

Ancak gerçek şu ki 01 Ekim 2008 yılından önce ilk defa sigortalı olanlar tıpki sizin gibi Balthazard formülü ile ve de Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emekli olabilmektedir.

01 Ekim 2008 yılından sonra ilk defa sigortalı olanlar ,4B(Bağkur),4C(Devlet Memuru) ve tüm malulen emekli olacaklar 28 Eylül 2021 tarihli sizinde farkettiğiniz gibi şartları çok zor olan yönetmelikle emekli olabilecekler.

01 Ekim 2008 tarihi ile ayrımın sebebi şu anda yürülükte olan 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu herkesin bildiği adıyla tüm sigortaları tek çatı altında birleştiren yasasın yürürlülük tarihidir.

Yani bahsettiği bu anayasal ayrım Ekim 2008 den beri devam etmektedir.Ne yazık ki gerçektir.

Saygılar.

Not :

01 EKİM 2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlar Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emeklilik hakkı mevcuttur.Ancak 01 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar Engelli Vergi indirimi belgesi ile emekli olamaz sadece çalışırken gelir vergisinde indirim haklarını kullanırlar.

Bu durumda size bahsettiğim 01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı sigortaların tek çatı altında toplanmasını sağlamak amacıyal çıkarılan yasa ile olmuştur.

Ve de bu farklılık Ekim 2008 den beri devam etmektedir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir bilgilendirme içi teşekkürler peki 1 Ekim 2008 den sonra ssk girişli 4a kspssmi da çalışmış biri içi de gecerlimi.vergi indiriminde emekli olurken hangi statüde faydalanacak.%40 ve üzeri rapor alsalar emeklilik hakkı hangi şartlarda oluyor.yani sistem şunu diyor 1 Ekim 2008 den sonra ssk lı olan yada 4b bakurlu bu kişiler sağlık kurulundan engelli raporu alırken subst 2019 da güncellenen özürlülük cetvrline göre rapor çıkartan biliyor ama emeklilik müracaatın da 27 eylül 2021 resmi gazetede yayınlanan malullük ve engellilik ile alakalı evde hastalıklar hakkında verilen hükümler ağır engelli ibaresi gibi şartlara bakılacak malulen emeklilik ve vergi indiriminden emeklilikte

fenerliyizz

Rica ederim.

Söylediğiniz bir anlamda doğruyu yansıtıyor.

01 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar 28 Eylül 2021 tarihinde yönetmelikle bağlantılı veya her Malulen emekli 28 Eylül 2021 tarihli yönetmelikle bağlantılı olarak emekli olabilecekler.Bu kişilerin ellerinde Engelli Vergi İndirimi belgesi olmasının emeklilik işlemlerinde kendilerine hiçbir fayda sağlamıyor ne yazık ki.

Bu sistemin adı zaten Çalışme Gücü Kaybı Tespiti olarak olarak geçiyor SGK kurumunda.Bu isim 28 Eylül 2021 tarihli yönetmeliğin adı biliyorsunuz.Yönetmeliğin adı "MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ" şeklinde olmasının nedeni bu zaten.

Yönetmeliğin Maluliyet ile açıkladığı Malulen Emeklilik ,Çalışma Gücü Kaybı Tespit İle Emeklilikte 01 Ekim 2008 sonrası ilk defa sigortalı olanlar,4C-Devlet Memuru ,4B Bağkur emeklilerinin Engelli Emekliliği adı altında bildikleri emeklilik sisteminin adıdır.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik adı gibi Engelli Vergi İndirimi belgesinin SGK kurumuna ibraz edilmesi ile emekli olmaktan gelmektedir.Tabii daha önce bahsettiğim gibi 01 Ekim 2008 yılından önce ilk defa sigortalı olan 4A-İşçi statüsünden çalışanları kapsamaktadır.

Bu bağlamda sizinde yazdığınız gibi 01 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan bir kişi Engelli hakları için herkesin ortak kullanımı olan Engelli Sağlık Kurulu raporu alabilecek.

Ancak iş Emeklilik hakkında gelince SGK kurumu onları ellerinde rapor olsun veya olmasın vatandaşları hastaneye sevk ederek Çalışma Gücü Kaybı Tespiti işlemlerine tabii tutum emeklilik için bahsettiğimiz 28 Eylül 2021 tarihli yönetmelik dahilinde yeni bir almasını isteyecek ve bu yeni rapora göre emekli edecektir.

Saygılar.

Son düzenleme:
Vergi indirimindn emeklilik ile ssk kontrol muayenesi

İyi akşamlar arkadaşlar.Gecen yıl vergi indirimi ile emekli oldum kontrol muayenesi için sevk aldım raporumu yenilettim.%54 olarak.pisikiyatri obsetif kompresif bozuklugu ilaç ile kısmen düzelen %20 oran verilmiş heyette.2019 özürlülük cetvine baktım da ilac ile kısmen düzelen %40 yazıyor.%20 gibi bir oran yok.fizik tedaviden geçen seneki heyette %12 0ran almıştım.Yenilettigim raporda aynı emarı gösterdim bel ve boyun futıgından %14 oran vermişler. Tutarsızlık bakarmısınız.Gecen sene raporumu çıkarttığım da astım dan iki yıllık ilac raporu olduğu halde oran alamadım, psikiyatri dandq alamamıştı. 3 yıllık ilac tedavim oldugu halde.il sağlık müdürlüğü ne itiraz edip başka şehirde heyete girmiştim.Astimdan %20,psikiyatri anksiyete den %20 oran almıştım %49 olan raporumu %67 ye çıkmıştı.Suwnki güncel rapora itiraz etmek mantıklı olurmu.emeklikden dolayı ssk güncel raporum iki yıllık olduğu için iki yıl sonra kontrol şehri koyarmı acaba.raporda psikiyatriye verilen %20 orana iki yıl sonra kontrol diyor.Diger hastalıklar kronik psikiyatri den aldığım oran çıksa %42 gibi oran eder.Buna istinaden ssk daki inceleme sonucu kontrol şehri koyulmama durumu olurmu.
Bilgisi olan yorumlarsa sevinirim arkadaşlar

fenerliyizz
büyük bir ihtimal kontrol muayenesi ister bende 3 cü rapordan sonra istemedi ama oran hep artmıştı bende

MRM il sağlık müdürlüğüne itirazla başka hastanede çıkartmayı düşünüyorum.psikiyatri bölümünü göstermeden diğer hastalıklardan alacağım oran en az %42 yapar astımdan dağa önce oran al mıştım yine %20 gibi oran alırsam şuan aldıgım oran olan %54 surrkli cıkar diye düşünüyorum psikiyatri den aldığım %20 yerine astımdan %20 alırsam.suanki raporum iki yıllık psikiyatri kısmında iki yıl sonra kontrol yazıyor sadece.

fenerliyizz
ama rapor sgk ya gitmiştir sizi sgk sevk etti dimi bence sgk ya itiraz etmeniz gerekiyor gibi geliyor

Üst Alt