Sayfa 12 / 23 İlkİlk ... 2891011121314151622 ... SonSon
Toplam 337 mesajın 166-180 arasındakiler
Buraya tıklayarak yazıları büyültebilirsiniz Buraya tıklayarak yazıları küçültebilirsiniz
  1. #166
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    01:38
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    3.844
    Blog Mesajları
    1

    MeTePe

    STAR, dünyanın en güvenli, en sağlıklı, en konforlu ve en dayanıklı tekerlekli sandalye minderi.
    Ekmek yapma makinalarından belli marka ve modeller dışında düzgün ekmek üretmek zor.

    Ancak elde yapmak düşünüldüğü kadar zor değil. Sadece biraz dikkat ve özen istiyor. Sonuç ise market ekmeğiyle kıyaslanamaz.

    Aslında ekmek yapmak diğer pasta börek işlerine göre çok daha kolay. Altı üstü su, maya, tuz ve un. Bazı ufak püf noktaları var. Ben 1 saat mayalanma süresi, 1 saat pişme süresi, hazırlamak için de 15 dakika harcayarak 3 adet baget ekmeği hiç uğraşmadan pişirebiliyorum. Sıcak sıcak arasına tereyağı sürüp yemenin tadı da başka oluyor.

  2. #167
    Üye
    Sema Avatarı

    Gerçek Adı
    Sema
    Üyelik Tarihi
    28.07-2004
    Son Giriş
    25.11-2016
    Saat
    14:28
    Yaşadığı Yer
    A.
    Mesaj
    4.215
    Blog Mesajları
    28

    Sema

    Önümüzdeki hafta pasta üzerine bir workshop'a katılacağım. Bankacıyken cinnet geçirip soluğu yurtdışında pastacılık eğitiminde alan bir arkadaşım artık bu işi profesyonel olarak yapıyor, kurslar veriyor. Bütün püf noktalarını ve tekniklerini öğretiyor. Siz de ekmek yapımı üzerine workshop düşünebilirsiniz.
    Mutfakta hayat var.

  3. #168
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Dün
    Saat
    15:09
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    4.139
    Blog Mesajları
    5

    mineuy10

    Ev ekmeği daha az miktar yediriyo kendini, fakat sıcak sıcak tereyağ süreliimde yiyelim dersek işte ozaman sınırları aşmamak mümkün değil..

  4. #169
    Üye
    selda* Avatarı

    Gerçek Adı
    selda
    Üyelik Tarihi
    10.09-2007
    Son Giriş
    Dün
    Saat
    12:39
    Yaşadığı Yer
    İstanbul
    Mesaj
    1.623
    Blog Mesajları
    4

    selda*

    vay vay vayyy erkeklerde en az hanımlar kadar marifetliymiş valla hepinize helal olsun, miyawww

  5. #170

    shukufe

    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: Sema Mesajı Gör
    Mutfaktan kurabiye kokuları yayılırken tadımlık yemek zor

    Ekmeği evde yapmak için ekmek yapma makinası almıştım, ama olmadı malesef. Oysa ne heveslenmiştim, ne hayallerim vardı Ekmek yapmak hiç kolay değil gerçekten , pasta-kek yapmaya benzemiyor.
    arkadasım kahvaltıya davet etmıstı delonghı mıkrodalgalı fırın almısınan ununu suyunu koyuyormus hıc elını fılan sokmadan sabah kalkınca ekmegı pısmıs oluyomus
    cok nefıstı

  6. #171
    Üye
    şem_i Avatarı

    Üyelik Tarihi
    07.04-2012
    Son Giriş
    Saat
    Yaşadığı Yer
    türkiye
    Mesaj
    828
    Blog Mesajları
    2

    şem_i

    arkadaşlar yeni işe girdim ve bana kolay , güzel pasta börek tarifleri lazım hazır yufkadan yapılan kplay börekler biliyormusunuz lütfen yazın

  7. #172
    Üye
    Sema Avatarı

    Gerçek Adı
    Sema
    Üyelik Tarihi
    28.07-2004
    Son Giriş
    25.11-2016
    Saat
    14:28
    Yaşadığı Yer
    A.
    Mesaj
    4.215
    Blog Mesajları
    28

    Sema

    shukufe, yeni çıkan mikrodalga fırınların ekmek pişirme özelliği var demek ki, 25 yıldır evde mikrodalga fırın kullanırız, sadece yemek ısıtmak için
    Moulinex marka ekmek yapma makinası almıştım 5-6 yıl önce, dediğin gibi içine un, maya ve suyu ekliyorsun, gerisine karışmıyorsun. Kendisi yoğurup, mayalayıp, pişiriyor. Her zaman aynı ölçüyü, aynı ayarı kullanmama rağmen 1 kez başarılı ise, 3 kez neye benzediği meçhul ekmek çıktı makinadan. Çöpe atmak zorunda kalmam yüzünden vazgeçtim. Nedense dayanıklı da olmuyordu, 2 gün sonra yemyeşil küf oluşuyordu üzerinde. Market, bakkal ekmeğinin hijyeninden çok huylandığım halde evde ekmek yapma hevesim tamamen bitti.

  8. #173
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    01:38
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    3.844
    Blog Mesajları
    1

    MeTePe

    Sema hanım,

    Ben ekmek yapma makinasıyla 5-6 kez ekmek yaptıktan sonra boşverdim. Artık ekmeklerimi kendim elle yapıyorum. Hem daha güzel oluyor, hem de daha keyifli bir uğraş... Piyasada güzel ekmek yapan sadece 1-2 makina var. Diğerleri işe yaramaz.

    Elde ekmek yapmak ise biraz teknik gerektiriyor. Ama hiç zor değil. Hatta insan alışınca vazgeçemiyor. Ben şimdi mayamı da kendim hazırlıyorum. Halk arasında EKŞİ MAYA diye tabir edilen maya yapıp köy ekmeği kıvamında ekmek pişiriyorum. Dilerseniz tarif de verebilirim.

  9. #174
    Üye
    Sema Avatarı

    Gerçek Adı
    Sema
    Üyelik Tarihi
    28.07-2004
    Son Giriş
    25.11-2016
    Saat
    14:28
    Yaşadığı Yer
    A.
    Mesaj
    4.215
    Blog Mesajları
    28

    Sema

    Denemek istiyorum Nohutla maya denemesi yaptığını hatırlıyorum annemin. Doğal maya fikri çok cazip geldi.

  10. #175
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Dün
    Saat
    15:09
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    4.139
    Blog Mesajları
    5

    mineuy10

    Annemin tarhanayı ekşi maya ile yaptığını biliyorum.Fakat ekmek yaparken hazır yaş maya kullanıyoruz ekmeği de doğal maya ile yapmak iyi fikir olur.

    Nasıl yapıldığını bilmek isterim..

  11. #176
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    01:38
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    3.844
    Blog Mesajları
    1

    MeTePe

    Ekşi Maya hazırlamak düşündüğünüzden daha kolay...

    Nohut, üzüm, meyve kabuğu, kaynamış patates suyu vs. gibi çok çeşitli unsurlar kullanılsa da oldukça detaylı araştımalarım sonunda aslında hiç farketmediğini öğrendim.

    Siz hangi ara ürünü kullanırsanız kullanın, ekşi mayayı oluşturan mantarlar evinizde bulunan doğal maya mantarlarıdır. Yani, nohut, fasülye, üzüm vs. kullanmanız hiç farketmez.

    Öncelikle bilinmesi gereken temel bilgi;
    - Ekşi maya, hazırlandığı ortama özgüdür. 2 ayrı evde hazırlanan maya aynı olmaz. Hatta her hazırladığınız maya da farklıdır. Yani her ekşi mayanın kendi kişiliği vardır. O yüzden, mayanıza mutlaka isim verin.
    - Ekşi mayayı 1 kez hazırladıktan sonra sürekli eksilen kısmı tamamlayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
    - Ekşi maya normal mayadan daha yavaş çoğalır. O yüzden kullanırken sabırlı olmalısınız.

    Gerekli malzemeler:
    1. Çavdar unu (Elinizde yoksa tam buğday unu da olur)
    2. Sert buğday unu (bildiğimiz börek, baklavalık un)
    3. Bal veya şeker

    Tarif:
    1. GÜN

    1. Cam veya plastik bir kase içerisine 1 bardak çavdar unu, beyaz un karışımı koyun. (yarıyarıya)
    2. 1 bardak ılık su ekleyin
    3. 1-2 tatlı kaşığı kadar toz şeker veya bal ekleyin
    4. Yarım çay kaşığı kadar tuz ekleyin.
    5. Güzelce karıştırın, üstünü ekmek sepeti gibi hasır veya gözenekli bir (elek vs. olabilir) kapak ile örtün. Kabınızın üstü toz toprak girmemesi için kapalı olmalı, ancak mayanın girebileceği gözenekler olmalıdır. Hiç bir şey bulamazsanız üstüne koyduğunuz kapağı aralık bırakmanız yeterli olur.
    6. Mutfağınızda sakin bir köşeye bırakın. Kendisiyle tatlı tatlı konuşun.
    7. Bir etikete ismini yazıp üstüne yapıştırın.

    2. GÜN

    1. Mayanız hafiften köpüklenmiştir. Bir kaşıkla şöyle bir karıştırın. İçine 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı çavdar unu, normal un karışımı ekleyin. (Not: ilk günden sonra sadece beyaz un da kullanabilirsiniz.)
    2. Güzelce karıştırın. Tatlı tatlı konuşun.

    3. GÜN

    Aynı işlemi tekrar edin.

    Ortamın sıcaklığına bağlı olarak mayanız 3-4 gün içerisinde hazır olacaktır. Hazır olduğunu anlamak için kokusuna bakın. Bira gibi ekşi kokmalıdır. Üstünde bir köpük tabakası oluşacaktır. Bir çay kaşığıyla aldığınız numuneyi su içine attığınızda doğrudan çökmek yerine su yüzünde duracaktır. Bu hale gelen mayayı kullanabilirsiniz.

    EKŞİ MAYA NASIL KULLANILIR.
    Hazırladığınız mayayı bir kavanoza koyup dolapta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman ihtiyacınız kadarını bir su bardağına dökün. Kalan kısmına 1 ölçek un, 1 ölçek su eklemek suretiyle yeniden çoğaltabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız mayayı aylarca tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

    - Bir su bardağı ekşi maya yaklaşık yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru mayaya eş değer iş görür.
    - Kullanacağınız mayayı dolaptan çıkartınca ihtiyacınız olan miktarı bir kaba boşaltın. Üstüne biraz ılık su, 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyip karıştırın. 10-15 dakika sonra kullanabilirsiniz.
    - Ekşi mayanın mayalanma süresi uzundur. Hamurunuzu yoğurduktan sonra 2 katına çıkması için en az 5-6 saat beklemelisiniz. (Normal mayada 1 saat yeterlidir.)
    - Mayalanan hamur yarım saat aralarla yassıltılıp zarf şeklinde katlanır ve yeniden mayalanmaya bırakılır. Bu işlem 3-5 kez tekrar edilir. Ne kadar çok yapılırsa hamur pişerken o kadar güzel kabarır.

    Şurada nasıl ekşi maya hazırlanacağı var:



    Hamuru katlama tekniğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Başka teknikler de mevcuttur. Kendiniz araştırıp bulabilirsiniz.


  12. #177
    Üye
    mineuy10 Avatarı

    Gerçek Adı
    Mine
    Üyelik Tarihi
    10.10-2010
    Son Giriş
    Dün
    Saat
    15:09
    Yaşadığı Yer
    Bursa
    Mesaj
    4.139
    Blog Mesajları
    5

    mineuy10

    Teşekkürler..
    Bunu mutlaka denerim çavdar ununu bulmak zor olmaz inşallah hiç aldığımız yok. Maya dolapta uzun süreli durur diye düşünüyorum yoksa derin dondrucuya konmalı?

  13. #178
    Üye
    Sema Avatarı

    Gerçek Adı
    Sema
    Üyelik Tarihi
    28.07-2004
    Son Giriş
    25.11-2016
    Saat
    14:28
    Yaşadığı Yer
    A.
    Mesaj
    4.215
    Blog Mesajları
    28

    Sema

    Ayrıntılı anlatım için teşekkürler. Print aldım.

    İsmi de hazır ;
    arimaya - Pasta ve yemek tarifleri


  14. #179
    Üye
    MeTePe Avatarı

    Gerçek Adı
    Hastalık Sormayın
    Üyelik Tarihi
    24.02-2010
    Son Giriş
    Bugün
    Saat
    01:38
    Yaşadığı Yer
    Ankara
    Mesaj
    3.844
    Blog Mesajları
    1

    MeTePe

    Dün mesajı yazdıktan sonra ekşi maya ile pişirdiğim ekmeğin fotoları... Bu maya ile pişen ekmek köy ekmeği (trabzon ekmeği) tadında oluyor.

    imag0333oe - Pasta ve yemek tarifleri

    imag0334c - Pasta ve yemek tarifleri

    imag0335 - Pasta ve yemek tarifleri

    Alıntı Alıntı Yapılan Kişi: mineuy10 Mesajı Gör
    Maya dolapta uzun süreli durur diye düşünüyorum yoksa derin dondrucuya konmalı?
    Dolapta da durur, isterseniz mutfakta da durur. Dolaba koymazsanız zaman zaman beslemeniz lazım. (haftada 1-2 kez 1 ölçek un, 1 ölçek su) Dolaba koyarsanız uykuda durur. Kullandıkça besleyebilirsiniz.

    Derin dondurucuya koyarsanız maya ölür. Buzdolabında kapaklı bir kavanozda aylarca saklayabilirsiniz.

    Çavdar ununu marketlerde kolayca bulursunuz. Ekmeklik un satılan bölümlerde oluyor.

  15. #180
    Üye
    Sema Avatarı

    Gerçek Adı
    Sema
    Üyelik Tarihi
    28.07-2004
    Son Giriş
    25.11-2016
    Saat
    14:28
    Yaşadığı Yer
    A.
    Mesaj
    4.215
    Blog Mesajları
    28

    Sema

    Panthera: hafif, agresif ve zarif aktif tekerlekli sandalye...
    Süper
    Mayamı hazırladım, 3 gün sonra benim de böyle köy ekmeğim olacak. Umarım yani Görüntüsü facia olursa eklemem




Sayfa 12 / 23 İlkİlk ... 2891011121314151622 ... SonSon