10 sene
|
|
|
|
İthal edilen araç ithal tarihi
• 3 yıldan önce başta ödenmeyen tüm vergileri ödemeden -sakatlar dahil- hiç kimseya satılamıyor.
• 3 yılda: aracınızı araç ithal hakkı olan birine vergisiz satabilirsiniz. ithal hakkı olmayan birine satmak isterseniz, başta ödemediğiniz tüm vergileri geri ödemek zorunda kalırsınız
• 5 yılda: aracınızı araç ithal hakkı olan birine vergisiz satabilirsiniz. ithal hakkı olmayan birine satmak isterseniz, ÖTV hariç diğer gümrük vergilerini geri ödemek zorunda kalırsınız. (bu süre sonunda yurt içinden ötv istisnaslı araç alma hakkınız doğdu)
• 10 yılda: aracı vergisiz olarak kime isterseniz satabilirsiniz.
YENİ UYGULAMA
Engelli kişi aracını satmak istediğinde Noter'e gitmeden önce yapması gerekenler
1.Engelli kişi ÖTV den muaf alındı ise ( Beş yıllık zamanın dolduğu hakkında belge alınır)
A) İkinci el araçlarda buna gerek yok zaten ikinci el
2.Araç üzerindeki tertibat çıkarılır
3.Söküm faturası ile birlikte Makine Mühendislerinden Gerekli Belge hazırlanır
4.Tüv Türk istasyonlarında gerekli muayene yapılır
5. Tüm evraklar toplanarak Emniyet Müdürlüğüne Müracaat edilir
6.Yeni Plaka ve ruhsat alınır
SONUÇ:Artık aracınız engelli aracı değildir.
Sonra noterden direk satış işlemi yapılır
Burada ne değiştir. Malum artık araç ruhsatları posta ile eve yollanmakta peki engelli kişi adına tescil edilen araçlar normal kişiye engelli araçları olarak satılması artık mümkün değildir.
slm arkadaşım 5 yıllık zamanın dolduguna dair belge nerden alınıyo muhendisten proje cizilecek sanırım
yanlız ben özürlüden özürlüye aldım aracın ilk sahibi 2006 yılında sıfır almıştı ben ise 2008 de aldım bu racı normel birine satmak istiyom ne yapmam gerekli yardımcı olurmusun arkadaş
Baran, gün/ay/2006 + 5 yıl geçtiğinde aracınızı araç ithal hakkı olan birine vergisiz satabilirsiniz. ithal hakkı olmayan birine satmak isterseniz, ÖTV hariç diğer gümrük vergilerini geri ödemek zorunda kalırsınız. (bu süre sonunda yurt içinden ötv istisnaslı araç alma hakkınız doğdu)
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...
ben yurt dışından almadımki gümruk vergilerini ödiyim yani normal bi vatandaşa satabilirmiyim onun cevabını alsam
Yurt içinden alınan araç 5 yılın sonunda vergiden düşer. Doğrudan notere gidip satışını yaptırabilir, sonra da araçta donanım varsa onu proje karşılığında çıkartıp, o haliyle tescil işlemlerini yapabilirsiniz.
- Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın. Böylece hem soru-cevaplardan herkes yararlanır hem de en doğru cevaba en hızlı şekilde erişmiş olursunuz.
- Lütfen sorunuza cevap aldıktan, bir sorununuza çözüm bulduktan sonra dönüp gitmeyin. Siz de başkalarına yararlı olmak için bilgilerinizi, tecrübelerinizi, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Unutmayın, siz nasıl yana yakıla cevap arıyorduysanız, başkaları da içine düştüğü açmazdan çıkmak için aynı hararetle sorularına cevap arıyor...