aşağıda e-postama gelen bu çığlığa duyarsız kalmayalım. bu durumda yasa ne diyor, Bu cocuklar icin koruma talep edilemez mi?
Nurten Hn merhaba,
Eskisehir buyuksehir Beld.den yaziyorum siez, az once aradim ama mesguldunuz, mesgul etmek istemedim.
Kader ve Demokrasi Fonu nun Kadin Yurttaslari Gelistirme Projesi kapsamina egitimci egitiminde beraberdik. (Ben laptopunda hem dinleyen hem calisan kisiydim, bir de Nahide Opuz vakasini sunmustum, belki hatirlarsiniz)
Size acil olarak birsey danismam gerekiyor:
Biz ailecek Eskisehir'e kizimizin isitme engeli olmasi ve en iyi egitimi burada İçem isimli okuldan alacagi sebebiyle 4 ay once tasindik.
Bizim gibi degisik illerden gelen birçok aile var.
Bu ailelerin ortak ozelligi, cocuklarinin cogunun cochlear implant kullanicisi olmasi (Cochlear implantasyon: Yaklasik 2-3 saatlik bir operasyonda, cocugun duyma organinin icine kulak arkasindan yapilan cerrahi bir mudahale ile kulaktan gelen sinyalleri beyne tasiyacak elektrotlarin yerlestirilmesi, islemci kulak disinda duruyor, sesleri topluyor, isliyor ve bir magnet yardimi ile cochlea daki elektrotlara gonderiyor, duyma islemi gerceklesiyor; bu islemin diger adi da biyonik kulak operasyonu.)
Kizimin ogretmeni ile dun bir konusma yaparken, ailelerden birinin, cocuklarina takilan implanti cikarmak istedigini duydum. Bunu ilk kez duyuyoruz, cunku bu islem bir kez yapiliyor, eger cihazda (elektrotlarda) bir problem olursa yeniden ameliyata karar veriliyor. Ailenin bunu keyfi olarak yapmak istemesinin ardinda ne yazk ki bir tarikat baglantisi varmis. Tarikat aileyi etkiliyor ve vucudun icinde yabanci bir maddenin durmasinin caiz olmadigini soyluyor. Soyleyen kisi de belli: Dr.Aidin Salih
Bu geri-ameliyatin keyfiligini engellemek (tıbbın keyfi kullanimini engellemek) ve doktorun aileleri bu sekilde etkilemesine, cocuklarin hayatini karartmasiniengellemek ve bir yaptirim uygulamak icin neler yapmamiz gerekli?
Implant sayesinde konusmaya baslayan cocuk implant cikarildiktan sonra konusmasini bir sure sonra yitiriyor!
Bu ciddi bir cocuk haklari ihlali oldugunu dusunuyorum ama yasalarimizin(varsa) yaptirimini bilmiyorum.
Yardimci olursaniz cok sevinirim.
Saygilar,
Hale Kargin Kaynak