Askerliğimin bitmesine 1 ay kala çürüğe ayrıldım. Askeriyeden maaş bağlanır mı?
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 21.08-2011 20:04
Askerliğimin bitmesine 1 ay kala çürüğe ayrıldım. Askeriyeden maaş bağlanır mı?
meraba bn askerligim bitmesine 1 ay kala tip bir seker hastasi oldum 2002 yılında terhisd oldum sonrada cürük werdiler bana askeriyeden maas baglanırmı acaba sunan özürlü raporumda war 100 de 40 bilgi werirseniz sewinirim
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 21.08-2011 20:58
Şeker hastası oldunuz diye askeriye size niye maaş bağlasın?
Sadece gazilere maaş bağlanır.
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 21.08-2011 22:21
buna benzer bise paylasmıslar kardes formda sadece sordum
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 17.09-2011 02:56
metebe kardesim tüm raraporlara baktılar beni heyete sokacaklar bi sansim war bak cünkü bn görew sürende hasta oldum doktor ilk askere giderken muane oldugum tahlileri bile istedi askeri hastaneden suan beklemedeyim ama seni dinlesem bu hakka sahip olamıcaktim bilmediniz seylere yorum yazmayin lütfen..insanlar yanılmasin bnim gibi
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 17.09-2011 04:53
Değerli arkadaşım,
Dilerim siz haklı çıkarsınız da ben yanılırım.
Ama benim bildiğim askerlik sırasında "göreviniz nedeniyle malul gazi" (vazife malülü) olmadıkça siz emeklilik hakkından yararlanamazsınız. Yani askerlik görevinizle ilgili bir durumdan dolayı hastalanmış olmanız gerekir.
Ben tıp doktoruyum. Yanılıyor da olabilirim ama Tip I Diabetin doğrudan askerliğinizle ilişkilendirileceğini sanmıyorum. Aslına bakarsanız böyle bir nedenle "malul gazi" veya vazife malülü sayılmanızda anlamsız olur. Çünkü bu otoimmün, yani bağışıklık sistemi hastalığıdır. Malul gazi olabilmek için ise askerlik göreviniz nedeniyle bu hastalığa yakalandığınızın ispatlanması gerekir. Bildiğim kadarıyla askerlik diabetin nedenleri arasında yoktur.
Bağlanan bu maaşın amaçı çatışmada sakat kalanlar, kaza kurşunuyla yaralananlar, askeri araç kullanırken kaza geçirenler, kimyasal maddeler nedeniyle zehirlenenler vs. gibi askerlik nedeniyle çalışma imkanını sürekli olarak kaybetmiş kişilerin kaybını karşılamaktır.
Ama sizi 2022 maaşı için yönlendirebilirler ki bu doğrudan askerliğinizle ilgili bir durum değildir.
Veya "Adi malüllük" ile ilgili bir işlem başlatılmış olabilir ki, bu haktan yararlanabilmek için belli sayıda gün çalışmış olmanız gerekir.
Ayrıca düşünürseniz, şeker hastalığı askere gitmeden ortaya çıkanlar veya askerlikten sonra ortaya çıkanlar askeriyeden maaş alamazken, sizin durumunuzda olanların alması size mantıklı geliyor mu?
Neyse, sonuçta ilgili heyetler yasa çerçevesinde bu konuda karar verecektir.
Dilerim siz haklı çıkarsınız. Kolay gelsin.
Belki göz atmak istersiniz.. AYİM'in bu konuda aldığı bazı karar örnekleri:
Askeri Yksek dari Mahkemesi
Özet olarak hepsinde: "rahatsızlığı askerlik nedeniyle ortaya çıkmadıysa vazife malülü sayılamaz" diyor.
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 17.09-2011 22:19
anliyorum sizi ama bunlar psikolojik bnm olay cok farkli awukatlada görüstüm sansin war diyor en azindan dava aciıp tazminat hakkın war diyor .. sagol yinede
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 17.09-2011 23:22
metepe zaten tıp doktoru olduğun vicdani yargılarından belli adam askeriyede iken bu hastalığa yakalnmış belki çok zor şartlarda doğuda askerlik yaptı sürekli stres ve sonucunda bozulan metobolizma sonucu bu hastalık daha erken yaşta çıktı. senin mantığın şu: adam arabadan iniyor adama araba çarpıyor ölüyor, kaskodan ilgili bedel isteniyor ama kasko "adamın tek ayağı arabada tek ayağı o an asfaltta olduğu için arabadan inmiştir bu sebeple bizi ilgilendiren bir mevzu değil bu" deyip işi kapatmaya çalışıyor sizcede aynı mantık değil mi?
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 17.09-2011 23:51
ben yenı uyeyım ama dayanamadım benımde bır tanıdıgım vardı bu arkads gıbı arkadsımız gazı degıl ama vazıfe malulu olur ya metepe doktormus sayın metepe bey ılla askerde vurulana maas baglanmaz bıldıgım kadarıyla yuzde yuz kazanır davada acabılır dıye dusunuyorum ben ıyı bır askerı avukat tutarsa ıyı olur bence bende emeklılıgım geldıgı zamanlar cok arastırmalar yapmıstım bu sıte bılgılendırme amaclı sanırım herkes bılgısı olanlar yorumunu yapıyor sanırım umarım benımde aydınlatıcı yorumum olmustur bu arkadsımızın derdıne deva yerıne kafa karıstırmak gıbı bısey yapılıyor gıbı geldı bana
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 18.09-2011 01:48
Sayın code, sayın fulya35,
Öncelikle şunu netliğe kavuşturalım... Arkadaşımızın maaş alıp almayacağına karar verecek olan kişi ben değilim. Buna önce sağlık kurulu heyeti, sonra da SGK yetkilileri karar verecek. Ben sadece bu konudaki uygulama mantığını ortaya koymaya çalışıyorum.
Gönül ister ki ülkede hiç birimiz çalışmayalım, hepimiz maaş alalım, refah içinde yaşayalım. Ama yasalar sadece belli şartlar altında çalışamayacak duruma gelen kişilere maaş bağlanmasına karar vermiş.
Sayın code,
Demişsiniz ki belkide güneydoğuda zor şartlarda görev yaptı, stres nedeniyle bu hastalığa yakalandı... Olabilir elbette. Ama siz benim verdiğim linklere bile göz atmamışsınız. Onlardan 3 tanesi güneydoğuda askerlik yapan uzman askerlerin ruh sağlıklarındaki bozulma nedeniyle açtığı davalarla ilgili.
Diğer taraftan, bu konularda vicdani olarak değil, adillik çerçevesinde karar verilmesi gerekir. Eğer arkadaşımızın rahatsızlığına askerlik yapması neden olduysa elbette tazminat talep etmesi en doğal hakkıdır. Doktor olduğumu söylerken amacım, şeker hastalığı gibi çevresel değil, genetik ve bünyesel nedenlere bağlı rahatsızlıkların bu çerçevede değerlendirilmesinin zor olduğunu belirtmek içindi. Büyük olasılıkla arkadaşımız askere gitmese de bu hastalıktan müzdarip olacaktı. Eğer heyet ve SGK'da bu şekilde düşünürse yasalara göre ne tazminat ne de maaş hakkı olabilir.
Dediğim gibi, dilerim ben yanılmış olurum... ama benim aklıma yatmıyor bu iş.
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 21.09-2011 02:10
istersenin bakin ayimde sitesinde acilan dahada cooook davalar var mesela hepatit b askeri de kapan lar dava acmislar ayime ama hepsi kaybedmis ,orda kararda ayni arkadasimizin dedgigibi
ispatlamalari lazim yaziyor,
-
Mesaj Gönderim Zamanı: 02.11-2011 00:14
Aynı durum benim içinde geçerli. Bende askerlik döneminde crohn hastalığımın teşhisi kondu ve elverişli değildir raporu alıp terhis edildim. Üzülerek belirteyim ki diyabet gibi crohn gibi fmf gibi sebebi net belli olmayan hastalıklarda hiçbir hak taleb edemeyiz belki dayandırılabilecek tek şey askerlikte yaşanan aşırı stresdir. O da çok mantıklı değil
çünkü asker olmasan gene aynı tarihlerde hastalığının başlaması mümkündür. Yani ranzada yatarken düştün diye maaş bağlanmaz ancak ranzanın sağlam olmasının sorumluluğu başkasında ise ve o ranza bozuk yada bir ayağı kırık olduğu için yere düşüp engelli kaldıysan o zaman tazminat davası açarsın.
Ancak tüberküloz gibi, hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar için tazminat yolu açıktır. Ancak onlar için de maaş bağlanma olayı yoktur diye biliyorum.
Mesaj Gönderim Yetkileriniz
- Yeni konu açamazsınız
- Konuya cevap yazamazsınız
- Mesajlarınıza dosya ekleyemezsiniz
- Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Forum Kuralları